Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и кредиторите - споразумението невъзможно

17 Май 2015 / 12:05:43  GRReporter
1438 прочитания

На заседанието на Управителния съвет на МВФ на 14 май директорът на фонда Кристин Лагард е разкрила, че е получила писмо от гръцкия премиер Алексис Ципрас, в което той заявява, че Гърция няма да може да плати вноската си към МВФ на 12 май. В писмото се казвало, че вноската от 750 милиона евро може да бъде платена само ако Европейската централна банка вдигне ограниченията в ликвидността. Както разкрива кореспондентката на вестник Катимерини в Брюксел Елени Варвициоти, по време на това извънредно заседание са били обсъждани две главни теми: 1) рискът от неплащане на вноските на Гърция, при положение, че все още няма споразумение с партньорите, и 2) причините, поради които не се очаква да има споразумение през следващите седмици.

Диалозите

На това заседание завеждащият европейската програма Пол Томсън е имал водеща роля. Останалите 24 членове на Управителния съвет основно са слушали, и никой от европейските членове не се е изказал, с изключение на представителя на Гърция Танос Кацабас.  Томсън е признал, че има известен напредък в преговорите, но подчертал, че гръцките власти са още далече от обсъждането на конкретни мерки. Според източниците, Томсън е заявил, че няма да бъде преведен траншът от МВФ, ако не приключи оценката от институциите. За да стане това, смята той, е необходимо  да се постигне споразумение между представителите на МВФ и гръцките министри, но по негово мнение такова не се очаква през следващите седмици. 

Що се отнася до процедурата на преговорите, която следва, Томсън я определи като всичко друго, но не и идеална, защото въпреки намесата на самия гръцки премиер и факта, че е определен един главен преговарящ, дискусиите все още са проблематични. Фактът, че не се разрешават срещи на техническите екипи с министри не позволява на екипите да се запознаят с предложенията на министрите. Техническите екипи също така не знаят дали министрите желаят програмата да съществува, а в същия момент се внасят законодателни предложения, противоречащи на това, което се обсъжда на техническо ниво в Брюксел.

Пенсионната система, промяната на ДДС и реформите в заетостта са темите, смятани от МВФ за решаващи за постигането на споразумение. Според източниците, на въпросното заседание Томсън е обяснил, че процедурата, следвана от МВФ не може да се промени и какъвто и да било пакет от мерки трябва да гарантира жизнеспособността на дълга. Въпреки публикациите, според които Томсън настоява за орязване на гръцкия дълг, той самият е информирал членовете на Управителния съвет, че не е притискал европейските партньори за намаляване на дълга, но е подчертал значението на жизнеспособността му.

Условията

По време на заседанието е подчертано, че няма да бъде преведен траншът, ако няма споразумение на ниво институции и ако програмата не е финансирана за следващите 12 месеца. Това в случая на Гърция означава, че ще е необходимо споразумение за следваща програма, така че да се покрият финансовите нужди на страната.

В този момент на дискусията е споменато, че, напротив, за да продължи финансирането от Европейската централна банка, не е необходимо споразумение, а само „разумни уверения”, че преговорите ще приключат успешно. Така по един косвен начин топката е прехвърлена на европейските партньори, защото те могат да преценят дали има достатъчно напредък, който ще доведе до вдигане на ограниченията върху ликвидността.

Секторът, в който има напредък, е промяната на ДДС. Гръцките власти имат воля да обединят коефициентите на данъка, което ще увеличи данъчната база и приходите.

Секторите, в които има проблеми, са следните:

Финанси: Ясно е, че целта от 3% първичен бюджетен излишък няма да бъде постигната, невъзможно е да се предвиди дефицитът. Според членове на техническите екипи по-големият проблем е, че гръцките власти се смятат за способни да постигнат целта, без да предприемат допълнителни мерки с незабавен финансов резултат.

Осигурителната система: Подчертано е например, че разходите за осигуряване са единствените, които не са намалени, и че дори като процент от БВП са се увеличили и са 10% от БВП – нещо, което е неприемливо.

Реформите

Що се отнася до структурните реформи, на заседанието е подчертано значителното изоставане и отмяна на реформите, договорени в програмата. Същевременно в сферата на заетостта гръцкото правителство иска да се върне към политиките, които вече са договорени. Споменато е повторното назначаване на държавни служители и е подчертано, че макар и да се обявяват за реформите, властите не казват какви точно реформи искат да правят.

За приватизацията е подчертано, че няма ясна картина какво се случва заради многото противоречащи си публикации и изявления.

Неплащането

По темата, с която започва заседанието – възможното неплащане на вноската – е постигнато съгласие, че ако нещо такова се случи, Управителният съвет на МВФ ще бъде информиран същия ден. Стъпките, които ще последват, са следните: първо трябва да се разбере какви са намеренията на правителството и след това да се видят законодателните последици от такъв фалит. Споменато е, че не е ясно как ще реагира Европейската централна банка, ако Гърция не може да плати кредита към МВФ. Не е ясно дали централната банка ще продължи да подкрепя гръцките банки.

Категории: МВФ Пол Томсен преговори споразумение кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus