Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и кредиторите са все още далече от споразумение

09 Май 2015 / 10:05:50  GRReporter
725 прочитания

С ниски очаквания за Гърция ще дойдат министрите на финансите от еврозоната за заседанието на Еврогрупата в понеделник. „Още сме далече от окончателно споразумение”, заяви високопоставен европейски служител вчера в Брюксел и обясни, че в понеделник министрите просто ще  оценят положението, като се базират на докладите на институциите. Същевременно, той остави отворена вероятността за изявление от Eurogroup, което ще признае напредъка в преговорите, но заяви, че това „няма да е нищо особено, просто оценка на обсъжданията”.

Същият европейски чиновник подчерта разстоянието, което двете страни все още имат да изминат в преговорите и отбеляза, че не е разбрал все още кои са тези 70% от меморандума, които Гърция приема, и кои са останалите 30%, които иска да промени – нещо, което се очакваше да бъде изяснено преди началото на преговорите. Той обаче призна, че начинът и организацията на преговорите са се подобрили, и в резултат на това има напредък по редица теми, но не и окончателно споразумение по някоя от тях,. Той добави и че „Още не започнало обсъждане на темите в дълбочина”.  И както е обичайно, никоя тема няма да бъде затворена, ако не бъдат приключени всички заедно.

Макар че Атина алармира за проблеми с ликвидността на страната, в Брюксел не изглежда да споделят безпокойството. Европейски чиновник изрази увереността си, че Гърция ще успее да плати идващите данъчни задължения лесно. Що се отнася до това дали Европейската централна банка ще увеличи лимита за издаване на ценни книжа ако има положително изявление от Εurogroup в понеделник, чиновникът заяви, че това е решение на управителния съвет на банката, а не на Εurogroup. Но според източник в централната банка, увеличаването на лимита няма да стане само с едно обикновено изявление от Εurogroup. За да стане нещо такова, трябва да се осигури транш от Европейския механизъм за подкрепа на МВФ.

На въпроса дали да очакваме „втора Рига” и на това заседание на Εurogroup, европейският представител подчерта, че тонът на дискусиите в столицата на Латвия го е изненадал, но те все пак са били по-резултатни, отколкото са били представени в някои медии.

Срокове

Що се отнася до графика, удължаването на програмата  приключва след 8 седмици, в края на юни. „Ако до началото на юни не приключи оценяването, ще имаме проблем”, заяви източникът. То обясни, че краят на май е последният срок, за да има достатъчно време за валидиране на оценката и за превеждане на транша,както и за дискусия, която засяга споразумението за „следващия ден”. Същият източник поясни, че не е започнала такава дискусия на ниво Euroworking Group или Eurogroup  и за да стане това, трябва първо да приключи сегашното оценяване.

Категории: Eurogroup преговори напредък Брюксел
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus