Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция и България против отмяната на роуминга в Европейския съюз

03 Юни 2015 / 16:06:35  GRReporter
1155 прочитания

Намерението на Европейския съюз да отмени роуминга за неговите граждани, които пътуват на територията на целия континент среща сериозен отпор от страна на някои държави-членки. Според представители на ЕС по този начин тези страни подкрепят националните си мобилни оператори. Според източници Гърция и Кипър са две от страните, които се бавят с премахването на роуминга и причината е туризмът.

Европейската комисия предприе амбициозната реформа на телекомуникационния пазар в ЕС през 2013 и създаде „пътна карта” за премахването на таксите за разговори в други европейски страни.

Почти две години по-късно обаче определеният като краен срок за отмяната на роуминга месец декември 2015 вече е извън всякаква дискусия.

Представителите на държавите-членки в Европейския съвет изместиха датата за средата на декември 2018 и се опитват да постигнат консенсус с евродепутатите, чиято цел е роумингът да бъде премахнат до края на следващата година.

Третият тур на преговорите по този въпрос завършил безуспешно във вторник. Според двамата източници от ЕС очакванията така или иначе са били много малки поради големите различия в позициите на двете страни.

Закъснението в премахването на конкретните такси предизвиква реакции от страна на Европейската комисия, Европейския парламент и организациите за защита на потребителите, които твърдят, че някои страни-членки защитават интересите на националните си мобилни оператори.

„Сега страните трябва да решат дали искат да бъдат адвокати на своите граждани и потребители или на телекомуникационните компании”, заяви председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер в интервю за германския вестник Sueddeutsche Zeitung в понеделник.

Интересите на телекомуникационните компании на 28-те страни-членки обаче не са еднакви. Страните от Източна Европа, където цените на комуникациите са ниски са притеснени, че мобилните оператори ще се принудят да ги увеличат ако роумингът бъде премахнат преждевременно. И това, защото те плащат с цени на едро на други оператори, когато клиентите им пътуват в чужбина.

От друга страна за държави с голям приток на туристи като Испания и Гърция той е стимул те да запазят таксите на едро високи, въпреки че по различни причини резултатът е същият.

„Да, съществуват проблеми с цените на едро между мобилните оператори, но нито това, нито интересите на страните от Южна Европа, свързани с туризма не могат да оправдаят това бездействие”, посочи Урсула Пахл, заместник-генерален директор на Европейската потребителска организация BEUC.

Страните-членки и Европейският парламент се обединяват около мнението , че е нужна промяна в таксите за роуминг на едро, но първите настояват, че това трябва да се случи преди премахването на таксите на дребно.

Според източници от Европейския съюз сред държавите, които блокират определянето на дата за премахване на таксите за роуминг на дребно преди тези на едро са Франция, Испания, Кипър, Гърция, България,  Хърватия, Полша и Литва. 

Категории: Политика Технологии премахване на таксите за роуминг в ЕС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus