Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците предпочитат споразумение с кредиторите вътре в Еврозоната

04 Март 2015 / 11:03:08  GRReporter
926 прочитания

Мнозинството от гърците изразява ясна позиция в полза на сигурността на банковите депозити и оставането на страната в Еврозоната, показват резултатите от проучване на агенция MRB за гръцката телевизия STAR. Същевременно те се обявяват срещу предложението кабинетът да втвърди още повече позицията си спрямо кредиторите, ако това означава Grexit .

59,8 на сто от гърците отговарят на този въпрос с „по-скоро не” или „категорично не”, докато процентът на тези, които отговарят с „по-скоро да”и „категорично да” е 38,4 на сто.

Подобно е общественото мнение и по отношение подкрепата към твърдата линия на гръцкия кабинет дори ако тя доведе до ограничение в движението на капитали. 52,2 на сто от гърците отговарят с „по-скоро не” или „категорично не”. С „по-скоро да”и „категорично да” са отговорили 44,2 на сто от участниците в анкетата.

В същото време разликата между управляващата радикална левица СИРИЗА и Нова демокрация продължава да е огромна – 22,1 на сто. Класацията на партиите според отговорите на въпроса: „За коя партия бихте гласували ако изборите бяха следващата неделя” е следната:

СИРИЗА – 41,3 на сто

Нова демокрация – 19,2 на сто,

Независими гърци – 5,4 на сто,

Потами – 5,4 на сто,

Комунистическа партия на Гърция – 5,3 на сто,

Златна зора – 5,1 на сто.

ПАСОК не би влязъл в парламента изобщо, тъй като събира само 2,9 на сто от предпочитанията на гласоподавателите. 4,8 на сто са посочили „друга партия”, а процентът на нерешилите за кого биха гласували е 10,6 на сто.

На въпроса: „Кои две думи ви изразяват повече като грък за изразената досега позиция на правителството”, 51,8 на сто са посочили думата „надежда”, 24,9 на сто – „гордост” и 8,8 на сто – „самочувствие”.

В същото време 49,1 на сто от участниците са посочили, че изпитват „безпокойство”, 24,4 на сто – „страх”, докато 12 от всеки 100 гърци казват, че „се срамуват” за действията на новото правителство.

Според голямото мнозинство от гърците (71,9 на сто) Алексис Ципрас се справя чудесно с премиерските си задължения. Негативно мнение за действията му досега имат 24,9 на сто.

Подобна е оценката и за позицията на финансовия министър Янис Варуфакис – 70,4 на сто от гърците имат позитивно мнение за него, докато 24,6 на сто – негативно.

На фона на вътрешнополитическия дебат доколко постигнатото на последната среща на Eurogroup споразумение е нещо ново или е просто продължение на действащия досега меморандум, интерес предизвикват отговорите на въпроса: “Как определяте новото споразумение с кредиторите?”. В отговор 70,3 на сто от участниците в проучването посочват, че то е по-добро от досегашното, докато 19,7 на сто смятат, че е по-лошо.

Паралелно с това и противно на твърденията на управляващите 39,1 на сто от гърците са на мнение, че споразумението е продължение на меморандума. Процентът на гърците, според които споразумението е нещо съвсем ново е 31,2 на сто.

69 на сто от гърците имат позитивно мнение за коалицията СИРИЗА – Независими гърци, а 24,7 на сто – негативно. В същото време според 57,9 на сто от анкетираните вътрешнопартийните противоречия рано или късно ще създадат проблеми на кабинета.

Категории: Общество политика социологическо проучване правителство споразумение кредитори Еврозона партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus