Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците посрещат със стачка пенсионната реформа

25 Ноември 2015 / 18:11:43  GRReporter
854 прочитания

Гръцкият правителствен съвет за социална политика одобри единодушно предстоящите промени в пенсионната система. Следващата стъпка към приемането им е одобрението от министерския съвет.

Основните параметри на предложената от министъра на заетостта и социалното осигуряване Георгиос Катругалос реформа са:

-въвеждане на национална пенсия, която ще се финансира от приходите от данъци. Пенсията ще се отпуска на всички кандидати, които са били осигурени поне в продължение на 15 години. Това означава, че пенсия ще получават всички, дори и дългосрочно безработните. Националната пенсия ще се допълва от аналогова пенсия чрез общ коефициент върху заплатата или дохода.  

-общи правила на осигуряване за всички осигурени, като вноските ще се изчисляват според заплатата или дохода.

-общ пенсионен фонд за всички основни пенсии.

Неясна остава само ситуацията около размера на индивидуалния коефициент, който продължава да е обект на преговори с кредиторите заедно с размера на работодателските вноски.

Реакцията на синдиката на работещите в частния сектор ГСЕЕ бе мигновена. В знак на протест срещу „новия и още по-тежък меморандум и сриването на системата за социално осигуряване” синдикатът обяви 24-часова стачка на 3 декември.

В анонса се посочва, че: „работещите, пенсионерите, безработните и младежите в страната ще дадат динамичен и борбен отговор на новите варварски, тежки и насочени срещу народа мерки, които водят работещия към бедност, безработния – към отчаяние, прогонват от страната младото поколение и превръща пенсионерите от ветерани на труда във ветерани на живота”. 

Категории: Политика пенсионна реформа национална пенсия осигурителен стаж стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus