Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

GREXIT е кошмар, който се приближава с всеки изминал ден

23 Януари 2015 / 12:01:10  Анастасия Балездрова
1062 прочитания

Два дни преди предсрочните парламентарни избори в Гърция преднината на радикалната левица СИРИЗА изглежда повече от сигурна. Големият залог за левите сега е да спечелят пълно мнозинство в парламента, което ще им позволи да сформират самостоятелен кабинет. Според всички анализатори това зависи изцяло от броя на малките партии, които ще успеят да влязат в следващия гръцки парламент.

Вчерашното решение на Европейската централна банка да изкупува държавни облигации на страните – членки от еврозоната, което в случая на Гърция е абсолютно свързано с успешното завършване на доклада относно хода на спасителната програма досега и подписването на ново споразумение. Категоричната и непроменена, поне до момента, позиция на СИРИЗА, че ще започне преговори с кредиторите „от нулата” засилват чувството на несигурност сред гласоподавателите, много от които се опасяват, че не е изключено Гърция да се озове извън еврозоната.

За мотивите на гръцките избиратели, вероятния изход от вота и неговите възможни последствия GRReporter разговаря с писателя Петрос Папасарандопулос.

Г-н Папасарандопулос, какъв ще бъде критерият на вота на гръцките избиратели?

Критерият не е общ. Някои ще гласуват, изразявайки желанието си да не настъпи никаква  промяна, други – за да се променят много неща, трети – за да има промяна за останалите, но не и за самите тях.

Сред гласоподавателите на СИРИЗА обаче е наличен един впечатляващ детайл. Една много голяма част от тях ще гласуват за партията с убеждението, че партията няма да осъществи предизборните си обещания.

Кои партии ще успеят да влязат в следващия парламент според Вас?

По всяка вероятност в следващия парламент ще участват шест партии. Освен Нова демокрация и СИРИЗА те ще бъдат ПАСОК – Демократична партия, Потами, Златна зора и Комунистическата партия на Гърция. Вероятно е партията Независими гърци също да премине прага от 3 на сто и да влезе в парламента.

СИРИЗА води във всички социологически проучвания. Смятате ли, че резултатът от изборите ще позволи на партията да сформира самостоятелен кабинет? Кои партии биха участвали във вероятна коалиция с радикалната левица?

Проведените до момента социологически проучвания не изключват вероятността СИРИЗА да спечели пълно мнозинство. В случай, че не успеят да го спечелят, потенциални правителствени партньори са партиите Потами и ПАСОК – Демократична партия. Независимите гърци също е вероятно да се коалират със СИРИЗА ако успеят да влязат в парламента.

Вероятността от GREXIT продължава да е тема в световните медии и коментарите на анализатори. Доколко са оправдани опасенията от вероятен изход на Гърция от еврозоната?

Смятам, че вероятността от GREXIT е много голяма. Това е един кошмарен сценарий за страната, който става все по-вероятен с всеки изминал ден. Учуден съм от безгрижието на повечето жители на Гърция, които смятат, че „бог от машината” ще слезе и ще ни предпази от тежките последствия. (Изразът произхожда от древногръцкия театър, където един или повече богове са били спускани на сцената с помощта на кран, за да сложат край на затруднена или безизходна ситуация – б.а.).

С приближаването на датата на изборите наблюдаваме тенденция от страна на водещи гръцки медии да подкрепят СИРИЗА. Как обяснявате това? Случвало ли се е нещо подобно при предишни изборни надпревари?

Подобни преобръщания имаше по време на много предизборни надпревари в миналото. Те са пример за проблемното състояние на медиите, както и на кръвосмесителната връзка между тях и политическата власт.

Каква е прогнозата Ви за резултата от вота в неделя?

Мисля, че е трудно да се постави под съмнение победа на СИРИЗА с чиста разлика от 4-5 на сто. Вероятно е да спечелят пълно мнозинство. Битката за третото място в парламента ще се води до последния момент.  

Категории: Политика Гърция предсрочни избори СИРИЗА GREXIT медии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus