Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Голяма преднина на СИРИЗА и страх от Grexit показват новите социологически проучвания

26 Април 2015 / 10:04:56  GRReporter
910 прочитания

Две нови социологически проучвания, публикувани в неделния печат, очертават голяма преднина на СИРИЗА пред Нова демокрация. Те показват и голямото безпокойство на гражданите от вероятното излизане на Гърция от еврозоната, както и относително малка подкрепа за евентуален референдум.

Според проучването на Капа Рисърч, публикувано във вестник „Вима”, СИРИЗА събира 36,9%  от предпочитанията на гласоподавателите. Нова демокрация получава 21,7%. По-малка е разликата между двете партии в анкетата на ALCO за вестник „Прото тема”. В нея управляващата партия получава 35,9%, а Нова демокрация - 21,8% от вота на избирателите.

Всички останали партии получават малка подкрепа. И в двете проучвания трета партия е Потами (съответно 7,3% и 5,1%). Според Капа Рисърч четвъртата политическа сила е Златна зора (5,7%), а според ALCO това е Комунистическата партия (5,1%).

Евро, Grexit  и референдум

И двете проучвания показват голямото безпокойство на гражданите относно вероятното излизане на Гърция от еврозоната. Според Капа Рисърч 68,8%  от анкетираните смятат, че опасността от Grexit е реална, а 72,9%  искат страната да остане в еврозоната. Според ALCO 48% от гражданите се безпокоят от вероятен Grexit, срещу 45%, които не са притеснени.

71,9% от анкетираните от първата агенция смятат, че най-добре за страната е да има споразумение с кредиторите. Според  ALCO, на въпроса дали Европа ще приеме гръцките предложения 50% са отговорили, че правителството трябва да направи компромис, а 36% настояват за разрив.

Относително малка е подкрепата за референдум или предсрочни избори. В анкетата на Капа Рисърч 32,7% искат референдум, а 18,7% - обявяване на нови избори. В проучването на ALCO 27% от запитаните искат референдум, а 15% - избори.

 

Категории: социологически проучвания Капа Рисърч ALCO СИРИЗА Нова Демокрация Grexit избори референдум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus