Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големите различия между Атина и кредиторите остават

23 Май 2015 / 11:05:07  GRReporter
596 прочитания

Малък напредък и голямо объркване. Това виждат кредиторите при дискусиите в Брюксел в момент, когато на масата за преговори има редица предложения за мерки, целящи да покрият финансовия дефицит. Според информациите, освен данъка върху банковите транзакции, правителството обсъжда и увеличаване на данъка върху борсовите сделки, а и възможно налагане на данък върху влоговете над определен размер.

Вероятността от споразумение на техническо ниво (staff level agreement) не е голяма. Този факт отдалечава и превеждането на част от транша, въпреки нуждите, които има Гърция, за да може да финансира задълженията си през юни вътре в страната и извън нея. Според представители на Министерство на финансите, кредиторите настояват да се приложат мерки, които Атина трудно може да приеме. В дневния ред на преговорите (които се очаква да продължат до неделя и да започнат отново във вторник) са добавени и други въпроси, но по всички теми има разногласия. По-конкретно:

1. Финансовите параметри. Представители на Министерството на финансите твърдят, че кредиторите искат по-високи цели за бюджетните излишъци от осъществимите според гръцката страна. За 2015 правителството смята, че първичният бюджетен излишък трябва да е  около 1% от БВП, а за 2016 да се увеличи до 2%. За 2017 и следващите години ще е 3,5% от БВП. „Кредиторите настояват за по-високи бюджетни излишъци”, казват от министерството. Факт, който увеличава необходимостта от нови финансови мерки, за да бъдат постигнати целите. 

2. ДДС и други мерки. Темата за ДДС се превърна в централна тема на преговорите. Кредиторите настояват за два коефициента, вместо предлаганите от Атина три (23% - 14% - 7%). От финансовото министерство казват, че предложението на институциите е да има един висок коефициент от 23% и един по-нисък от 12%, като енергетиката бъде прехвърлена към по-високия коефициент – предложение, което според гръцката страна е рецесионно. Представители на кредиторите заявиха за вестник Катимерини, че високият коефициент трябва да е „около 23% и да има един по-нисък”, без да определят размера му. Освен това, на масата за преговори има и други мерки, като налагане на данък  върху банковите транзакции над 500 евро (включително и през АТМ устройства) в размер на 0,1%. Обсъжда се вероятното увеличение на данъка върху борсовите сделки и налагането на данък върху влоговете над определен размер. Според информациите, за последния данък вече се обсъждат и детайлите по прилагането му.

3. Пенсионната система. Високопоставени представители на Министерството на финансите твърдят, че кредиторите настояват за прилагането на клаузи за нулев дефицит в допълнителните пенсионни фондове, който по същество ще доведе до намаляване на допълнителните пенсии. Това обаче е „червена линия”  за правителството и според информациите се проверява възможността то да направи отстъпки по други въпроси (например ДДС), така че да не се прилага тази клауза. Кредиторите настояват и за отмяна на предсрочните пенсионирания.  Както показва всичко, няма да се превежда 13-та пенсия.

4. Приватизацията. Представителите на гръцката страна признават, че има „сближаване” по темата, но трябва да се отбележи, че предложенията на правителството осигуряват само около половината от приходите, които се предвиждат за следващите 5 години.

5. Заетостта. От Атина смятат, че  ще бъде постигнато споразумение на един следващ етап по отворените теми.

6. „Червените” кредити. Има все още неопределени детайли.

7. Пазарът на стоки – затворените професии.  По тези въпроси гръцката страна е представила предложения и смята, че има съгласие с кредиторите.

Категории: преговори кредитори различия финансови параметри ДДС заетост пенсионна реформа приватизация затворени професии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus