Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Германия иска смяната на Варуфакис, нямал качества за финансов министър

15 Февруари 2015 / 15:02:28  GRReporter
1433 прочитания

Германски политици се съмняват в професионализма на членовете на правителството на СИРИЗА, съобщава кореспондент на вестник Вима в Берлин в неделния брой на изданието.  Представителят на социалдемократите по европейските и финансовите въпроси Йоахим Пос заявиза министъра на финансите Янис Варуфакис, че „предизвиква навсякъде хаос”. Реакцията му беше предизвикана от изявата на Варуфакис на заседанието на Еврогрупата миналата сряда. „Вместо да представи на колегите си списък с конкретни предложения, той им изнесе една половинчасова реч с политическо съдържание”. Много от министрите, добавя Пос, се питаха отчаяно какво от това могат да предадат на правителствата и парламентите си. 

Пос призова гръцкия премиер „в интерес на гръцкия народ” да замести Варуфакис с някой, който ще се съобразява с изискванията, съответстващи на заемания пост.  А тези изисквания са наистина огромни, като се има предвид  изключително непримиримата позиция, демонстрирана от Волфганг Шойбле.

Представителят на Министерството на финансите Мартин Гернер поясни миналия петък, че за да продължи помощта за Гърция няма друго решение, освен онова на кредиторите- а именно удължаване на текущата програма. И единствената предпоставка за това е, както поясни той, изплащане на всички гръцки задължения до края на февруари. Това обаче, по думите му, не изключва някакви промени, които гръцката страна евентуално би пожелала.

Много е вероятно спорът да се задълбочи през следващите дни. Все повече намаляват очакванията за някакви резултати на заседанието на Eurogroup в понеделник. Правителството, както и самият премиер с изявлението си в неделния печат,  твърдят, че има начини за сближаване с партньорите, но решението все още не се вижда на хоризонта.

В събота вечерта в Брюксел приключиха техническите консултации на гръцката страна с представители на кредиторите. От неделя експертите на двете страни ще се занимават със съставяне на еквивалентни текстове,които всяка страна ще представи на преговорите в понеделник. Целта на текстовете е да  се открият точките на сближаване и на раздалечаване между двете страни.

Според вестник Вима чувствителните моменти, по които има несъгласие, са три, и кредиторите не са склонни на отстъпки. Това са:

  • промени в трудовото право
  • приватизационните сделки, които трябва да се прегледат отново една по една
  • намаляването на целта за първичен бюджетен излишък

 Точките, по които има съгласие, са:

  •  укриването на данъци
  • борба с корупцията
  • реформи за укрепване на бизнес климата

Според информации на вестника, окуражителен е фактът, че вече от преговорите е извадена темата, по която имаше най-големи различия- за промените на пазара на труда.   

Източници, участвали в преговорите, са заявили, че повечето въпроси (лимитите на съкращенията, отмяната на арбитража и др.) са били поставени по искане на гръцките работодатели, подкрепени от министрите на бившето гръцко правителство.

Партньорите обаче са песимистично настроени и смятат, че понеделник ще е труден ден за преговорите.

В събота за телевизия Мега държавният министър Алекос Фламбурарис заяви, че е оптимист  и че на заседанието на Еврогрупата с вероятност 99,9% ще бъде постигнато споразумение. Той обаче добави, че може да е необходима среща на върха само по въпросите, засягащи Гърция. Министърът даде прогноза, че договор ще бъде подписан до края на месеца.

Други източници обаче смятат, че може да е необходимо още едно заседание на Еврогрупата.

Що се отнася до най-вероятния сценарий за постигане на споразумение,  вестник Financial Times отбелязва, че една нова програма изглежда като добро решение, в момент, когато гръцката страна отхвърля разширяването на текущата програма, а кредиторите отхвърлят предложението на Варуфакис за програма-мост.

 

Категории: Янис Варуфакис преговори Еврогрупа удължаване на програмата спорни точки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus