Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Геополитическа битка за надмощие чрез Turkish Stream

09 Май 2015 / 13:05:16  GRReporter
860 прочитания

Атина отново се оказва в епицентъра на енергийните спорове между Москва и Вашингтон, след като тонът се повиши както заради разговора на Ципрас с Путин, така и заради посещението на специалния пратеник на САЩ.

От правителството изтече информация за телефонен разговор на Путин с премиера на Гърция и за намеренията на руския президент да подкрепи финансирането на гръцката част  от  газопровода Turkish Stream . Това доведе до светкавична реакция от САЩ.

В петък в Атина пристигна специалният пратеник на американското министерство на външните работи  Еймъс Хохщайн, който се срещна с Никос Кодзиас, Никос Папас и Панайотис Лафазанис.

Източници от правителството подчертаха, че Хохщайн е говорил по енергийни теми с Папас и отбелязаха, че „в рамките на срещата е обсъдена ролята на Гърция в развитието на енергийните проекти в Европа и Източното Средиземноморие, както и многоизмерната външна и енергийна политика на страната”.

Информациите от САЩ обаче бяха по-различни, тъй като Хохщайн заяви, че е изразил несъгласието на САЩ за намерението на Гърция да се договори с Русия за газопровода.

Ясното послание за несъгласие на американския пратеник беше предадено чрез изявление на американското посолство в Гърция. В него се отбелязва, че САЩ изразяват безпокойството си, че намеренията на гръцкото правителство за удължаването на газопровода Turkish Stream в Гърция няма да увеличат енергийната диверсификация и ще предизвикат притеснения у европейските власти за конкурентноспособността. Успоредно с това се отбелязва, че газопроводът няма да е дългосрочно решение за енергийните нужди на Гърция.

Русия: САЩ не могат да предложат алтернативно решение

Незабавна беше и реакцията на Москва. Агенция РИА Новости предаде изявленията на анализатора по енергийните теми и издател на бюлетина Energy international risk assessment Георгиос Хадзийоану, който твърди, че САЩ не могат да предложат никакво алтернативно решение  срещу построяването на газопровода в сътрудничество с руската компания Газпром, освен втечнен природен газ.

„САЩ  имат несъмнен успех в добиването на природен газ, но за износа му няма толкова много възможности”, отбелязва анализаторът и допълва, че „действителният износ на американски шистов газ няма да надминава 68 млрд. куб.м. до 2025, а чак през 2035 ще достигне 107 млрд.куб.м.”

Според оценката на Хадзийоану износителите на американски шистов природен газ е почти сигурно, че ще сметнат Китай за благоприятен пазар със силни перспективи за развитие, докато в същото време вероятността за промени на европейския енергиен пазар е доста мъглива.

„Следният факт е точен: износът на шистов газ от САЩ ще даде на вносителите в Европа повече възможности да се пазарят с досегашните доставчици и това може да окаже натиск върху цените. Това действително би било полезно. Но само значителни обеми американски шистов газ ще могат да доведат до нещо подобно в Европа. И нещо още по-важно - ако тяхната цена е справедлива”, отбелязва за руската агенция анализаторът. Той определя като класически пример за погрешна преценка работата на газовия терминал в Полша,захранван с природен газ от Катар.

„Европа може да спечели от вноса на природен газ от САЩ, макар че е невероятно това да е панацея. Трябва да бъдат изпълнени две условия: да се прекарат през Атлантическия океан значителни обеми газ и европейските купувачи да са готови да предложат същите високи цени, като онези в Азия и Тихоокеанския регион ”, завършва Хадзийоану.

Газпром обяви започването на строежа на газопровода Turkish Stream

В същото време Газпром обяви, че започва строежът на газопровода Turkish Stream.

„От днес Газпром започва фазата на строеж на морската част на газопровода Turkish Stream”, заяви Алексей Милер, изпълнителен директор на компанията в интервю за телевизия Россия 24.

Газпром започва работата по този газопровод, след оттеглянето си от проекта Южен поток миналия декември.

 

Категории: Turkish Stream газопровод природен газ САЩ Русия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus