Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Финансистът на пролетариите и богатата му артистична съпруга

28 Януари 2015 / 13:01:12  GRReporter
2887 прочитания

Новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е един от най-известните членове на кабинета на Алексис Ципрас не само в Гърция, но и в света.

От началото на кризата в страната той се появи по всички големи телевизии, негови текстове бяха публикувани в ред печатни и електронни издания, а последователите му в социалните мрежи можеха да се информират за неговите позиции по критичните за Гърция икономически въпроси. В постингите си Варуфакис се позоваваше често и на жената до себе си, която не му отстъпва по популярност в своите среди.

Тя е известната художничка Данаи Страту, която произхожда от фамилията Стратос – основателни на легендарната вече фабрика за памучен текстил „Пираики – Патраики”.

Тъстът на гръцкия финансов министър – Федон е син на Стамулис Стратос, който основава фабриката заедно с Христофорос Кацамбас. Тъщата на Янис Варуфакис пък е известната художничка и скулптор Елени Потага – Страту, която е смятана за жива легенда на съвременното гръцко изкуство.

Тя е една от любимите художници на значими колекционери в Гърция и чужбина. Творбите й са представени в ограничен брой изложби. Само две от тях са организирани в галерии и една – в зала на Гръцко-американската асоциация в Атина. Всички останали изложби на Елени Потага – Страту са организирани на открито на археологически обекти като Пника в Атина, в градината на операта в Кайро, в градините Селалат в Александрия и в откритото пространство пред университета в Бон. Нейното произведение „Разпнатият” (1957) се намира в градината на манастира Сен Клер в Нюкасъл, а статуята „Муза” краси градината на Концертния център „Мегаро мусикис” в Атина.

Съпругата на Варуфакис Данаи Страту е известна сред гръцката публика от изложбите си в различни галерии. Снимките са от откриването на изложбата й „It’s time to open the black boxes!”  в галерия „Зумбулакис” през 2012. В конкретното бурно за Гърция време целта на произведението й била да активира дискусия, която да подбуди гърците към обща реакция срещу бездействието, което ги „замразява”.

Отваряйки „черните кутии” те хвърлят символична светлина върху думите, които отразяват това, което днес е заплашено от изчезване и искат да запазят или онова, което ги заплашва.

Посетителите на изложбата са имали възможността да участват активно в нея, а 10 на сто от приходите са били дадени в полза на уязвими групи сред жителите на Атина, както и за информирането на обществеността за климатичната промяна и околната среда. 

Категории: Политика Янис Варуфакис финансов министър съпруга Данаи Страту художник
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus