Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейските институции решават за гръцките банки

16 Юли 2015 / 10:07:02  GRReporter
991 прочитания

Конферентен разговор ще проведат в четвъртък в 11:00 часа министрите на финансите на страните от еврозоната, както заяви председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум. Мишел Рейнс също потвърди информацията в профила си в Twitter. Централна тема на разговорите ще бъде резултатът от гласуването в гръцкия парламент за реформите, необходими, за да се отвори пътят към трета програма за гръцката икономика. Трябва да се отбележи, че Дайселблум беше заявил тази седмица, че ще има още една кнферентна среща на Eurogroup, вероятно в петък, за да се одобри започването на преговори.

Междувременно стана ясно, че отварянето на банките през следващата седмица е реалистична цел, както твърдят банкови източници. Това може да се случи, ако страната изпълни ангажиментите си пред кредиторите.

Според представителите на банковия сектор, за да отворят банките в ограничителен режим, трябва Европейската централна банка да подсили значително ликвидността на системата. Първоначално това може да стане чрез увеличаване на размера на финасирането чрез механизама за спешна ликвидност ELA – нещо, което обаче не се очаква да се случи преди изплащане на задължението на страната към банката следващия понеделник. Днес заседава Управителният съвет на Европейската централна банка и при положение, че резултатите от гласуването в парламента са положителни, вероятно централната банка може да пристъпи към малко, по-скоро символично увеличение на ELA. По този начин ще се осигури функционирането на банкоматите до края на седмицата. Според банкови източници, окончателното решение на евросистемата за подкрепа на ликвидността на гръцките банки ще се вземе, след като Европейската централна банка потвърди, че плащането на задължението в размер на 3,5 милиарда евро ще се извърши според графика на 20 юли.

Ако това се случи, в понеделник ще има съществено увеличаване на ликвидността, така че банките да могат да отворят на 21 юли, приблизително един месец след налагането на капиталовия контрол. По принцип, днес приключва удължаването на банковата ваканция, но следобед ще бъде издадено правителствено решение за още едно продължение.

Представители на банкови сектор се срещат ежедневно с правителствени представители, за да се вземат необходимите мерки за отварянето на банките и да се предостврати рискът от изтичане на пари към чужбина. Как ще стане това? На практика, освен плащанията и преводите вътре в самата банкова система, не може да стане нищо друго: нито продажба на акции на борсата, нито покупко-продажби на инвестиционни продукти. Такива сделки ще се извършват постепено, и само от новата ликвидност, която ще влезе в банковата система след датата на налагане на капиталовия контрол.

Също така, въпреки указанията от ЕС, се проучва възможността да бъдат наложени строги ограничения върху пренасянето на пари от Гърция в чужбина в случай на пътуване. Ще бъде наложена ниска граница, около 1000 евро на пътуващ, и ще има строги проверки на летищата и митниците.

Що се отнася до Атинската борса, за да бъде отворена отново, първо трябва да бъдат отворени банките. Самите банки са докладвали на властите, че борсата ще бъде отворена няколко дни след отварянето на банките. Без възможността за тъгуване на акции от Гърция първите сесии на борсата ще са много трудни и пазарът ще се затрудни да намери баланс заради изключително малките сделки.

 

Категории: Eurogroup Европейска централна банка отваряне на банките спешна ликвидност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus