Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската централна банка увеличи ликвидността на Гърция в опит да овладее банковата криза

19 Юни 2015 / 16:06:24  Анастасия Балездрова
1168 прочитания

Европейската централна банка увеличи лимита, до който гръцките банки могат да се финансират от Фонда за спешна ликвидност, съобщиха световните информационни агенции. За пръв път обаче Франкфурт не съобщи официално сумата, с която е била повишена границата. Според непотвърдени източници тя е 2 милиарда евро, с 1 милиард по-малко от 3-те милиарда, които е поискала вчера Банката на Гърция. Заслужава да се отбележи, че централната банка на Гърция не потвърди разпространената от медии информация, че е поискала отпускането на конкретната сума.

Повишението на лимита бе решено на извънредно телеконференто заседание на управителния съвет на ЕЦБ, което се проведе по-рано днес след вчерашното неуспешно заседание на Eurogroup и в условия на засилващо се оттегляне на вложения от гръцките банки.

Според източници, на които се позовава Reuters централните банкери от Еврозоната ще заседават и в понеделник, за да преразгледат състоянието на ликвидност на гръцките банки. Във всички случаи коментатори посочват, че „спасителната възглавница” на Фонда за спешна ликвидност е близо до своя лимит, след като вече е достигнала до 86,1 милиарда евро. Предишното извънредно финансиране на гръцките банки бе отпуснато само преди два дни и бе в размер на 1,1 милиарда евро.

По-рано днес управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас заяви, че гръцката банкова система е стабилна. Изявлението му целеше да усмири непрекъснато увеличаващото се от началото на седмицата изтичане на депозити.

Гръцки анализатори посочват, че днешното решение на ЕЦБ ще облекчи ситуацията само за следващите дни. GRReporter се обърна за коментар към икономическия анализатор Костис Лимбуридис, който посочи:

„Европейската централна банка продължава да подкрепя гръцката банкова система. През изминалите месеци, коалиционното правителство на СИРИЗА и Независимите гърци повиши несигурността със своите действия и доведе до спад на влоговете в гръцките банки. ЕЦБ покачваше постоянно сумите, които се отпускаха от Фонда за спешна ликвидност ELA.

Общата сума вече е над 85 милиарда евро. Ясно е, че ЕЦБ не иска да вземе политически решения. Тя подкрепя гръцката банкова система докато страната се намира в спасителна програма и оставя политиците да решат дали и при какви предпоставки тази помощ ще бъде продължена във времето.Тази тактика е благоприятна за условната независимост на банките спрямо държавата, която през следващите дни може да е в състояние да изплати своите задължения”.

До днес Евросистемата е финансирала гръцките банки с общо 118 милиарда евро, като тази сума се равнява на 66 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение в критичния период май-юни 2012 финансирането от Евросистемата бе достигнало до 135 милиарда евро, но тогавашните изчисления бяха основани на по-голям брой депозити, различен Брутен вътрешен продукт и различен брой обслужвани кредити.

Категории: Икономика Европейска централна банка Фонд за спешна ликвидност гръцки банки изтичане на влогове банкова криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus