Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската централна банка решава в сряда съдбата на гръцките банки

15 Юни 2015 / 15:06:24  GRReporter
1046 прочитания

Най-критичният момент от деня, следващ „непостигането на споразумение“ в Брюксел, е свързан с Европейската централна банка, и предстоящите разговори в сряда за това каква позиция ще заеме тя по отношение на финансирането на гръцката банкова система.

Миналата седмица Европейската централна банка превантивно увеличи рязко размера на Механизма за спешна ликвидност ELA с 2,3 милиарда евро, за да може да се справи с евентуални повишени искания в случай, че преговорите в Брюксел претърпят неуспех. И ето, че това се оказа необходимо.

Изобщо не е сигурно обаче, че тя ще продължи в същата посока след прекратяването на преговорите.

Управителният съвет на Европейската централна банка очаква напредък в преговорите между Гърция и кредиторите ѝ, за да преразгледа позицията си относно финансирането на гръцката банкова система, като проучва отново както оценката на гръцките гаранции за ELA, така и използването на инструменти за извънредно финансиране.

Високопоставени служители от Европейския съюз отбелязаха снощи след прекратяването на преговорите, че "за Европейската централна банка трябва да има конкретен напредък най-късно до сряда на обяд. В противен случай тя ще преразгледа позицията си относно финансирането на гръцките банки при неблагоприятни условия…".

Междувременно англосаксонският икономически печат изглежда набляга особено на вероятността от налагане на ограничителни мерки за гръцката банкова система, подобни на онези по време на кризата през 90-те години в Югоизточна Азия, Аржентина, но и в Кипър през пролетта на 2013.

Внимание заслужават изявленията на високопоставени ръководители в Международния валутен фонд, като Оливие Бланшар, който в свой коментар подчертава от една страна нуждата от стартиране на преразгледаната програма за фискална корекция на Гърция (в частта за първичния излишък), а от друга –необходимостта от незабавно уреждане на въпроса с дълга в съчетание с реформиране на осигурителната система.

При всички положения обаче, въпреки прекратяването на преговорите в Брюксел, от всички страни се забелязва рязко повишена активност с цел постигане на напредък през следващите 48 часа преди редовното заседание на Управителния съвет на Европейската централна банка във Франкфурт в сряда. То ще се проведе 12 часа преди срещата на Еврогрупата в четвъртък.

Банкерите препоръчват хладнокръвие на вложителите, като подчертават, че трябва да бъдат изчерпани и последните минути от времето за преговори, за да бъдат направени ясни и категорични изводи за хода на страната.

Едновременно с това те не крият безпокойството си заради непрекъснатите засечки в преговорите между Атина и институциите-кредитори и призовават гръцкото правителство да ускори процеса и постигне споразумение най-късно до сряда, когато ще заседава Европейската централна банка. При това те подчертават, че правителството е длъжно да подпише споразумение, колкото и болезнено да е то, ако това е условието Гърция да избегне падането в пропастта.

Същевременно показателен е фактът, че днес от банкомати и гишета в банките са изтеглени около 600 милиона евро. Това е близо 2,5 пъти повече от изтичането на депозити в петък, според неофициални изчисления, направени от банкови източници малко преди края на работното време. Тези средства са били изтеглени от банките от началото на работния ден днес сутринта до 14.30 ч. на обяд.

 

 

Категории: Европейска централна банка гръцка банкова система преговори Гърция кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus