Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската централна банка предупреждава за повишен риск от фалит на Гърция

28 Май 2015 / 14:05:24  GRReporter
990 прочитания

Рискът Гърция да фалира се е повишил вследствие на продължителната политическа нестабилност и засиленото оттегляне на банкови влогове, предупреди Европейската централна банка в шестмесечния си доклад за финансовата стабилност. В него се посочва, че паралелно с това са се ограничили рисковете от предаване на гръцката криза в икономиките на останалите страни-членки на Еврозоната.

ЕЦБ описва ситуацията в Гърция като: „шестмесечна политическа нестабилност, значително изтичане на депозити от гръцките банки, ограничаване на достъпа им до финансиране и намаляване на качеството на активите на банковите институции”.

В същото време и въпреки факта, че до момента реакциите на пазарите на капитал относно събитията в Гърция са ограничени, ЕЦБ предупреждава, че ако Атина и кредиторите ѝ не постигнат в кратък срок споразумение, което да намали тежестта на кризата съществува опасност от повишение на стойността на заемите и в други по-слаби страни-членки на Еврозоната.

Категории: ИкономикаПазари Европейска централна банка гръцка криза фалит преговори с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus