Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа пренебрегва дипломатическа инициатива на Атина за мир в Близкия изток

17 Октомври 2015 / 11:10:15  GRReporter
668 прочитания

Инициативата на Атина за свикване на Международна конференция за съвместното съществуване на религии и култури в Близкия изток (18-20 октомври) има двойна цел, обясняват организаторите. Първо, да покаже, че Гърция може да има посредническа роля в събитията, като се възползва от добрите си отношения с всички играчи в региона. Второ, да допринесе за постепенното създаване на условия за стабилност, която от своя страна ще предотврати масовия приток на бежанци от страни като Ирак и Сирия.

Началото на конференцията ще бъде дадено от президента Прокопис Павлопулос, а на официалната вечеря в понеделник се очаква да присъства премиерът Алексис Ципрас. Председателят на парламента Никос Вуцис ще присъства на обяда същия ден.

Идеята за тази среща беше представена от Никос Кодзиас за първи път през февруари в Рига, на среща на министрите на външните работи от ЕС. Истината обаче е, че макар първоначално еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини да прояви голям интерес, след това интересът намаля и ЕС не застана категорично зад гръцката инициатива.

Председателите на ЕК и на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц няма да дойдат, въпреки че бяха поканени. Вместо това са изпратили писма, че не могат да се отзоват заради голямата си натовареност. Подобни писма изпратиха и еврокомисарите Димитрис Аврамопулос (отговарящ за имиграцията) и Христос Стилианидис (за хуманитарната помощ).

Успоредно с това, Франция използва позицията си като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и постави въпроса за обсъждане в съвета преди няколко месеца, през март. В началото на септември в Париж се проведе международна конференция за етническото и религиозното насилие, организирана от Франция и Йордания. Тази конференция имаше повече политически характер и наблегна на борбата срещу Ислямска държава. Целите на Франция, която има централна роля в коалицията против Ислямска държава, са различни от гръцките.

Атина иска да подчертае мултирелигиозността и мултикултурализма, така че да се създадат канали за разбирателство и сътрудничество, а също и да се изследва ролята, която могат да играят религиозните лидери в предотвратяването на конфликти. Освен Заключителната декларация на конференцията, Гърция има за цел да се създаде обсерватория за наблюдение на преследваните религиозни групи.

Политическото ръководство на Министерството на външните работи се стреми да установи двустранни контакти с религиозните лидери, които ще дойдат в Атина, особено с православните патриаршии, които са естествени съюзници на гръцката външна политика.

Присъствието на религиозни лидери ще е впечатляващо. Много важна работа в това направление извършиха заместник-министърът на външните работи Янис Аманатидис, както и работната група от министерството, ръководена от посланик Панос Амиридис.

Без съмнение най-значимо е присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей. Ще дойдат и патриархът на Александрия Теодорос, Йерусалимският патриарх Теофилос, Антиохийският патриарх Йоанис, главният мюфтия на Египет Сауки Ибрахим Абдел Карим Аллам, равинът Давид Розен от Израел, архиепископът на Атина Йеронимос, архиепископът на Северна Америка Димитриос, архиепископът на Албания Анастасиос, архиепископът на Кипър Хрисостомос. Много важно е и присъствието на митрополит Иларион, представляващ руския патриарх Кирил.

Що се отнася до политическите лица, гръцката страна до последния момент очакваше, че американският заместник-министър на външните работи Виктория Нюланд ще дойде по-рано, но това вероятно няма да се случи. Според информациите, тя така или иначе ще дойде в Атина на 20 октомври, за да подготви посещението на американския външен министър Джон Кери. Важно е присъствието на Стефан де Мистура, специален пратеник на главния секретар на ООН за Сирия, на министрите на външните работи Янис Касулидис (на Кипър), Самех Шукри (на Египет), Ибрахим ал Джафари (на Ирак). Не е изключено да дойде и заместник-министър на външните работи от Иран.

Не може да се отрече обаче, че европейските външни министри не показаха интерес да участват в срещата. А това би трябвало да притеснява гръцката страна...

 

 

 

 

Категории: международна конференция Атина Близък Изток мир сътрудничество религиозни представители политически представители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus