Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европа постави ултиматум на Гърция за Шенген

02 Декември 2015 / 10:12:43  GRReporter
946 прочитания

Страните-членки на Европейския съюз отправиха строго предупреждение към Гърция, че мястото ѝ в Шенгенската зона е заплашено, ако до следващата среща на върха не предприеме договорените вече мерки за решаването на бежанския проблем. Гневната реакция на останалите страни-членки бе изразена миналия петък по време на срещата на постоянните им представители в Брюксел, пише днес вестник Катимерини. Дипломатически източници заявили пред неговия кореспондент, че най-вече представителят на Люксембург бил особено язвителен, като посочил, че Гърция не е спазила постигнатото през октомври споразумение с останалите страни от Западните Балкани.

Според дипломатически източник на изданието Гърция не е спазила голяма част от поетите ангажименти. По думите му, единият от проблемите е, че центърът за прием и регистрация (hotspot) в Лесбос не функционира. Вторият е, че Атина не е приела да бъдат изпратени 400 служители на европейската агенция за охрана на границите Frontex на границата ѝ с Македония с описания в писмо до Европейската комисия аргумент, че пълномощията към персонала на агенцията са много общи и се простират далеч над регистрацията на бежанците и имигрантите. Третият проблем е, че Гърция настоява в отказа си да използва екипите за бърза намеса на Frontex (Rabid). Четвъртият – че Атина не изглежда решена да използва 300 електронни апарати, които биха спомогнали за регистрирането на пръстовите отпечатъци на пристигащите, както и на самите тях в една общоевропейска база данни. Оправданията на Гърция били, че са налични проблеми с интернет връзката и обучението на персонала. Петият проблем е свързан с оплакванията от страна на европейски дипломати, че Гърция не е спазила обещанието си да осъществи самолетни полети, за да транспортира бежанци в други европейски страни.

В изявления пред изданието дипломатически източник посочва, че Гърция има на разположение няколко дни, за да се задейства и да удовлетвори в определена степен останалите страни-членки на ЕС. Срокът е до срещата на върха, която ще се състои на 17 и 18 декември, където ще бъде представен доклад за напредъка в действията за овладяването на бежанската вълна. „Тогава ще настъпи часът на истината”, посочва европейски представител пред Катимерини.

Според публикацията Европейската комисия е напълно против принудителния изход от зоната на Шенген. Но ако Гърция не предприеме решителни действия през следващите дни, единственият начин за осъществяване на истински натиск, който остава на нейните партньори е заплахата от налагане на конкретната мярка. Показателно за атмосферата е изявлението на словашкия премиер Роберт Фицо, че решението за овладяването на мигрантските потоци е извеждането на Гърция извън Шенген, което предизвика реакция от страна на министерството на външните работи в Атина.

В същото време дипломатическите източници на Катимерини посочват, че аргументите на Скопие за изграждането на ограда по границата с Гърция „са напълно разбираеми”. От своя страна гръцкият министър за миграцията Янис Музалас заяви, че Атина не вярва, че границата ще бъде отворена. „Вече започнахме акция да изтеглим бежанците, които се намират в региона на Идомени към Атина. Очевидно е, че не е възможно железопътната връзка да бъде прекъсната в продължение на 9 дни”, каза той пред гръцката телевизия Alpha.

„Налични са помещения, където можем да ги настаним. Надявам се, че решението, което можем да предоставим ще бъде прилично”, заяви още Музалас и допълни, че случващото се на гръцко-македонската граница нарушава международното право. „Категоризирането на даден бежанец въз основа на неговата националност е незаконно. На практика сме свидетели на първото признание, че е невъзможно преминаването на имигрантите и бежанците към други европейски държави. Така се потвърждават страховете, че опасността хиляди хора да бъдат блокирани на гръцка територия е реална”, посочи гръцкият министър за миграцията. 

Категории: Политика Европейски съюз Шенгенска зона ултиматум към Гърция бежанска вълна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus