Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Евклидис Цакалотос е новият финансов министър на Гърция

06 Юли 2015 / 15:07:09  GRReporter
1151 прочитания

Досегашният заместник-министър и ръководител на преговорите между Атина и представителите на институциите – кредитори Евклидис Цакалотос е новият финансов министър на Гърция.

Неговото име се очаква да бъде обявено след края на продължилата над 6 часа среща на лидерите на политическите партии под ръководството на президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Цакалотос ще положи клетва ще положи клетва веднага след това.

Новият финансов министър Евклидис Цакалотос е роден през 1960 в Ротердам. Той е възпитаник на Итън Колидж и е завършил икономика и политология  в университета в Съсекс и в Оксфордския университет. Преподавал е в британския университет в Кент и в Икономическия университет в Атина. От 2010 е преподавател по финанси в Атинския Университет.

Евклидис Цакалотос произхожда от известна атинска фамилия, чиито корени се намират в град Превеза в Западна Гърция. Брат на неговия дядо е офицерът от гръцката армия през Втората световна и Гражданската война в Гърция Трасивулос Цакалотос.

В СИРИЗА е известен и с прозвището „левият аристократ”, което му бе дадено след оповестяването на данъчните декларации на депутатите през 2013. От документите стана ясно, че Евклидис Цакалотос е инвестирал големи суми в хедж фондове като BlackRock и JP Morgan. В отговор на отправените му нападки той заяви, че тези инвестиции са били направени от баща му, а той самият е просто събенефициент. Женен е за студентската си любов Хедър Дениз Гибсън, която също е икономист и директор на изследователския отдел на Банката на Гърция.

Той поема поста в изключително труден момент за гръцката икономика. Банките са затворени от седмица и ликвидността им е изчерпана почти напълно. Според банкови източници, цитирани от агенция Reuters днес се очаква да бъде издадено ново законово нареждане, по силата на което те ще продължат да бъдат затворени и през следващите дни. 

Колко още ще продължи банковата ваканция ще бъде обсъдено на ново заседание на ръководствата на гръцките банки в 18:00 в Сметната палата. То ще се проведе под ръководството на председателката на Гръцката банкова асоциация Лука Кацели и заместник-министъра на финансите Димитрис Мардас. На него се очаква да бъде обсъдено общото състояние на гръцката банкова система.

Със съобщение в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди информацията, че утре в Брюксел ще се състои среща на държавните глави на страните-членки на Еврозоната за Гърция. „Поканих президентите на ЕЦБ Марио Драги и на Eurogroup Йерун Дайселблум на утрешната среща за Гърция”, гласи то.

Очаквайте подробности.

Категории: Политика финансов министър Евклидис Цакалотос заседание на лидерите на политическите партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus