Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Евакуираха 10 000 бежанци от пристанището в Митилини след сблъсъци с бреговата охрана

04 Септември 2015 / 13:09:24  GRReporter
1281 прочитания

Около 10 000 бежанци и имигранти бяха принудени днес сутринта от служители на бреговата охрана и полицаи да напуснат пространството пред пристанището на Митилини на остров Лесбос. Те бяха преместени в район, известен с името Фикиотрипа, близо до плажа Цамакиа. Мястото е на няколко стотин метра от пристанището. Там ще се опитат да ги преброят и регистрират.

В района обаче няма никаква инфраструктура за подслоняване на бежанците и имигрантите, както и за покриване на основните им нужди.

По-рано на пристанището имаше сблъсъци, когато около 1000 афганистанци се опитаха да нахлуят на ферибота Blue Star 1, като крещяха „Атина, Атина”. Те бяха спрени от бреговите полицаи с помощта на зашеметяващи светлинни гранати. Капитанът на кораба беше принуден да го затвори и много от пасажерите, които в този момент се качваха, останаха блокирани на дока между афганистанците.

Кметът на Лесбос Спирос Галинос заяви за сутрешното предаване на телевизия ЕРТ, че инцидентът е взривоопасен и повтори „На крачка сме от взрива. Проблемът е взривоопасен”. Той каза, че местната власт не знае колко точно са бежанците и имигрантите на острова.

„Има около 7-8 хиляди, които са регистрирани и очакват да заминат... Корабите не достигат”, подчерта той и призова повече кораби да се отправят към острова възможно най-скоро. „Не искам просто кораби, искам флот”, заяви Галинос.

Още 2500 имигранти в Пирея

Междувременно, на пристанището в Пирея пристигна фериботът „Елефтериос Венизелос”, който докара 2504 имигранти от 4 острова на Източно Егейско море.

Фериботът качи от пристанището на Кос 491 души, 164 от Калимнос, 1102 от Лерос и 747 от Митилини. На пристанището в Пирея са взети всички мерки от пристанищната полиция и бреговата охрана, за да се гарантира сигурното слизане на пасажерите.

 

Категории: имигранти бежанци пристанище сблъсъци ферибот Митилини Лесбос Пирея
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus