Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Euroworking group се отлага, изплащането на транша също

21 Октомври 2015 / 11:10:54  GRReporter
604 прочитания

Първият предварителен мониторинг на изпълнението на предварителните мерки по третата спасителна програма не започна никак добре за Атина. Късно снощи стана ясно, че планирането за днес заседание на Euroworking group се отлага. Според източници от гръцкото финансово министерство единствената точка в дневния му ред е трябвало да бъде оценяването на изпълнението на първия пакет предварителни мерки. Същите източници посочват, че заседанието е било отложено за няколко дни.

В същото време международната информационна агенция Bloomberg съобщи, че решението за отпускането на първия транш финансова помощ в размер на 2 милиарда евро зависи изцяло от прилагането на предварителните мерки и ще бъде взето следващата седмица. Като причина за това се посочва, че гласуваният миналата събота закон от гръцкия парламент не включва всички договорени между Атина и кредиторите условия.

Тяхното изпълнение ще бъде основната тема на преговорите между ръководителите на институциите – кредитори и гръцкото правителство през следващите три дни.

Кредиторите изискват от Атина да изпълни незабавно 48-те гласувани от парламента мерки. Те включват уреждането на необслужваните банкови кредити, отмяната на законовата защита за ипотекираните жилища, премахването на ранното пенсиониране и осъществяването на приватизациите на националната електрическа компания ДЕИ, периферните летища и пазара на природен газ. Ако Атина успее да приложи мерките, тогава няма да е нужно решение на съвета на финансовите министри от Еврозоната за отпускането на транша от 2 милиарда евро.

От своя страна гръцкото правителство твърди, че мерките ще бъдат осъществени през ноември и по този начин ще получи положителна оценка на официалния мониторинг за състоянието на икономиката на страната, за да последва рекапитализацията на местните банки. Гръцки медии припомнят, че Европейската централна банка е поставила срок то 15 ноември за нейното провеждане.

Днес се провеждат първите срещи между надзорната четворка и гръцкото правителство. Първата започна със закъснение, тъй като министърът на финансите Евклидис Цакалотос пристигна 10 минути след обявеното за 09,00 часа начало. Той не направи никакви изявления пред медиите.

Държавният министър Алекос Фламбурарис пристигна почти половин час по-късно. Той заяви, че не смята, че отлагането на заседанието на Euroworking group е свързано с преговорите. Според гръцки медии закъснението на министрите е подразнило представителите на кредиторите.

След края на срещата Евклидис Цакалотос е ограничи с изявлението, че това е била „първата въвеждаща среща”.

В момента кредиторите разговарят със заместник-министъра на финансите Трифон Алексиадис, а в 14,00 ще се срещнат с министъра на икономиката Георгиос Статакис.

В 15,30 ще последва среща с министъра на заетостта Георгиос Катругалос и заместник-министъра на заетостта и социалната солидарност Теано Фотиу.

Заслужава да се отбележи, че срещите не се провеждат в министерството на финансите, а в централен атински хотел, където са отседнали представителите на кредиторите. 

Категории: Политика преговори с представителите на кредиторите предварителни бюджетни мерки трета спасителна програма отлагане на заседанието на Euroworking group
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus