Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Eurogroup затваря вратата за Гърция

27 Юни 2015 / 14:06:13  GRReporter
1390 прочитания

Атмосферата преди извънредното заседание на Eurogroup в Брюксел беше нажежена.

Председателят Йерун Дайселблум не скри недоволството си и определи като „тъжно“ решението на гръцкото правителство за референдум. Успоредно с това той изрази мнението си, че това решение затваря вратата за по-нататъшно обсъждане. „Бях изненадан неприятно от последното решение на гръцкото правителство. Очевидно е, че то отхвърля актуалното предложение на трите институции. На тази отрицателна база те предложиха един референдум с отрицателен съвет към гърците. Това е едно тъжно решение, което затвори вратата за по-нататъшни дискусии. Тази врата според мен е все още отворена. Ще чуем гръцкия министър на финансите и след това ще обсъдим последствията“, заяви Дайселблум преди заседанието.

Министрите на финансите от еврозоната трябва да вземат решение относно искането на гръцкото правителство за няколкодневно удължаване. По-вероятно е то да не бъде одобрено. Това означава, че на 1 юли текущата програма приключва и няма да има повече финанси за Гърция.

От този момент нататък ще започнат процедурите по осъществяването на така наречения План Б, който ще доведе до фалит на страната и излизане от еврото.  

Немският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че Гърция изглежда е решила да сложи край на дискусиите. Той добави: „Няма място за по-нататъшно обсъждане“, но коментира, че с Гърция изненадите никога не са изключени.

Междувременно, гръцкият финансов министър Янис Варуфакис според Ройтерс иска удължаване на програмата с няколко седмици заради референдума. Той казва, че плащането на вноската на 30 юни зависи от гъвкавостта на кредиторите.

Гръцкият финансов министър твърди, че правителството се ангажира да приложи резултата от референдума и да постигне бързо споразумение с кредиторите в духа на резултата.

Варуфакис иска и ЕК да върне 1,9 милиарда от печалбата на Европейската централна банка от гръцките облигации, за да може Гърция да плати на МВФ във вторник.

Според него банките трябва да останат отворени в преходния период и в това е ролята на Европейската централна банка.

Не се състоя срещата между вицепремиера Янис Драгасакис и управителя на Европейската централна банка Марио Драги. Не е известно дали тя ще се състои след заседанието на Евпогрупата, в което Драги участва.

Източници твърдят, че много министри на финансите от еврозоната са се обявили за прекъсване на гръцката програма.
EuroWorking Group също не подкрепи исканото от гръцката страна кратко удължаване на програмата.

Заседанието беше прекъснато около 18:00 - временно, според информациите. Очаква се да продължи по-късно, без участието на Янис Варуфакис.

В 18:25 започна пресконференция на Йерун Дайселблум. На нея той окончателно заяви, че гръцката програма приключва във вторник и няма да има удължаване.

Дайселблум повтори, че е бил неприятно изненадан от решението на правителството за референдума. Според него гръцката страна е трябвало да използва по-добре срещата вчера и да не отхвърля предложенията на институциите.

Той заяви, че заседанието ще продължи с обсъждане на това как да се осигури стабилност на еврозоната.

Дайселблум подчерта, че програмата приключва във вторник. Според него институциите са показали възможно най-голяма гъвкавост, но въпреки това гръцките власти са отхвърлили предложенията им и са прекъснали разговорите. Той коментира, че не е справедливо да се подлагат на референдум предложения, които не са окончателни.

Дайселблум напомни, че е отговорност на гръцкото правителство да изпълни задълженията си към кредиторите.

 

Очаквайте подробности.

 

Категории: Eurogroup заседание Йерун Дайселблум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus