Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Една жертва на лошото време в Гърция

18 Януари 2016 / 11:01:30  GRReporter
783 прочитания

Влошаването на времето в Гърция вече взе първата си жертва. 47-годишен мъж загина в колата си, която бе завлечена от река Крусовитис край Сидирокастро, близо до границата с България. Друг жител на града е обявен за изчезнал, но до момента членовете на специализираните отряди не са открили друго тяло в района край реката.

Обилните валежи и бурните ветрове предизвикаха проблеми в по-голямата част на Гърция. Придошлите води на река Пиниос събориха мост до село Диава край Каламбака, без обаче да предизвикат човешки жертви.

 

Прекъснато е движението по няколко второстепенни пътища в региона, които бяха залети от излязлата от коритото си река. Проблеми с наводнения на ниви, улици и дворове на къщи бяха регистрирани в планинските селища в регионите на Ксанти и Комотини в северна Гърция.

Обилните дъждове, които не спряха да падат в продължение на два дни наводниха обработваеми площи в равнинните региони на Епир, докато от ранните обедни часове в неделя вали сняг в районите с надморска височина над 1000 метра.  

От рано сутринта сняг вали във всички планински райони, включително около Солун и Атина. В Солун дори се появиха снежинки в центъра на града и това създаде сериозни проблеми в движението по пътищата.

Движението по околовръстния път се извършва със затруднения, тъй като тунелът край квартал Тумба е затворен, заради лека катастрофа. Пътна полиция прекъсна превантивно движението по пътя Хортиатис – Агиос Василиос. Поради заледяване движението в посока Халкидики се извършва само в едната лента край село Кардия. Затворен е също пътят към предградието Ореокастро, където училищата не работят.

Сняг вали и в крайбрежния град Волос. Снеговалежът в планината Пилион започна от следобедните часове в неделя и продължава и досега. Натрупаният сняг предизвика проблеми в движението по пътищата, за което е наложително да се използват вериги.

Силните ветрове осуетиха пътуванията яп море. Към момента е възстановено отплаването на кораби, които отпътуват от пристанищата в Пирея, Рафина и Лаврио край Атина. От Саламина към Перама маршрутите се извършват само с разрешението на капитаните на корабите. Възстановени са пътуванията и по маршрутите Агия Марина – Неа Стира на остров Евия, Рио – Антирио между Пелопонес и западна Гърция, Керамоти – Тасос, Игуменица – Керкира, Игуменица – Левкими и Килини – Закинтос. Пътуванията по линията Кавала – Принос все още са спрени.

Движението по пътищата се осъществява задължително с вериги в планинските региони на северен Пелопонес и в северна Гърция, особено в област Западна Македония.

Във връзка с влошаването на времето и очакваното продължение на ниските температури и през следващите дни, общината в Атина откри две зали, които са на разположение на уязвимите граждани на столицата. Те се намират в пенсионерския клуб в квартал Агиос Павлос (станция на метрото „Гара Ларисис”) и в културния център „Грава”, до където се стига с автобус № 054.

Общинската служба за социална солидарност и здравеопазване и членове на екипите към Центъра за прием и солидарност към общината, както и други държавни и доброволчески организации ще информират бездомните за наличието на двете отоплявани зали и ще ги транспортират до тях.

На 24-часово разположение са и операторите на телефонната линия 1595 на атинската община, на която гражданите могат да търсят помощ в случай на спешна нужда.

Според гръцката метеорологична служба днес се очакват снеговалежи по места в планински и полупланински региони в континенталната част на Гърция, на остров Евия, Спорадските острови, островите в северната и източната част на Егейско море. Не е изключено да вали сняг на Кикладските острови и Крит.

Ветровете ще са северни, като в моретата ще достигнат до 8 по скалата на Бофорт.  Температурите ще бъдат ниски и в северната част на страната ще паднат до -12 градуса по Целзий. Постепенно подобрение на времето се очаква от обедните часове във вторник. Метеоролозите посочват обаче, че температурите ще продължат да бъдат много ниски почти до края на седмицата.

Категории: Влошаване на времето силни дъждове бурни ветрове ниски температури снеговалежи наводнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus