Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един милиард евро по-малък оборот от намаленията

27 Февруари 2015 / 15:02:58  GRReporter
864 прочитания

Тази година оборотът от зимните намаления в областта на търговията на дребно отчете загуби от почти 1 млрд. евро (930 млн. евро) в сравнение със същия период на 2014. Това показват изчисленията на Гръцката конфедерация за търговия и бизнес.

По-конкретно, през 2015 изчисляваният оборот за зимния период на разпродажбите ще достигне 4,44 млрд. евро (спад със 17,3% от пазарното движение в сравнение със зимните разпродажби през 2014). 

По-голямата част от търговците (70%) заявяват, че в сравнение със същия период на 2014 продажбите са свити, докато малко над една пета от тях (22%) посочват, че продажбите са останали на същите нива. Едва 8% от търговците са заявили, че продажбите им са били малко по-добре от миналата година.

Що се отнася до това с колко са спаднали продажбите, отговорите варират, като 23% от търговците посочват спад в размер на 11% - 20%, 23% от тях говорят за спад с 21% - 30%, а само 10% - за спад от 0% до 10%. Една пета от търговците (20%) споменават спад в продажбите с 30% - 40%, а почти една четвърт от тях (23%) декларират, че спадът в оборота им надхвърля 40%. 

И накрая, според Гръцката конфедерация, огромната част от запитаните (92%) са заявили, че отварянето на магазините през първата неделя на зимните разпродажби не е оказало никакво влияние върху стимулирането на потребителските разходи. Конфедерацията посочва също така, че само 42% от търговските обекти са били отворени в неделя, 18 януари.

«Вече е станало ясно, дори и на най-незапознатите с функционирането на пазара, че политиката на строги икономии е изчерпала силите на потребителите, като прякото последствие от това е ограничената им реакция въпреки особено привлекателните зимни разпродажби», коментират търговците.

Намаленията

46% от компаниите са направили отстъпки в размер на 20% - 40%. Една от всеки три фирми е направила отстъпки в цената на стоките си над 40%, като е имало и компании, чиито намаления достигат 80%.

Има ясно разграничение в нивата на намаленията, според областта на дейност на фирмите. Така например, магазините с домакински уреди, както и тези за стоки за развлечение и обучение са направили по-малки отстъпки в сравнение с фирмите за дрехи и обувки.

 

 

 

Категории: намаления разпродажби Гръцката конфедерация за търговия и бизнес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus