Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Джон Полсън и Джордж Сорос сред новите акционери на гръцките банки

02 Декември 2015 / 18:12:14  GRReporter
870 прочитания

Големи чуждестранни институционални инвеститори, както и гръцки инвеститори и някои хедж фондове са включени в листата на участниците в рекапитализацията на четирите системни гръцки банки. Стари акционери, както и множество нови формирания са заели сериозни позиции в определени акционерни капитали, стимулирани от атрактивните оценки и очакванията за подобряване на счетоводните баланси на банките през следващите години. Общата сума, получена от процеса на букбилдинг, е порядъка на 3,6 милирда евро и ще достигне 4 милиарда евро, при положение, че бъде покрита и предстоящата продажба на акции от Националната банка на Гърция на гръцки инвеститори в размер на 308 милиона евро. От превръщането на облигации в акции са получени допълнителни капитали в размер на 3,5 милиарда евро. Голяма част от тези собственици на облигации са чуждестранни инвестиционни капитали. При това много от тях са инвестирани след средата на лятото при много атрактивни оценки, с перспективата за заместването им с акции, отбелязват чужди финансови кръгове. Общите капиталови нужди до 14,4 милиарда евро, изисквани за покриването и на неблагоприятния сценарий, се допълват от плановете за очакваните постъпления от capital actions, одобрени от Единния надзорен механизъм (SSM) и, разбира се, внасяните от Фонда за финансова стабилност 5,7 милиарда евро. Сумите, внесени при процеса на букбилдинг, са надхвърлили поставените цели начело с вписванията в Eurobank и Alpha Bank, които и без това не се наложи да прибягват до помощта на Фонда за финансова стабилност.

Изглежда сред големите инвеститори в гръцките банки са инвестиционни компании като J. Paulson & Co, Brookfield Capital Partners Limited, Fairfax Financial, Highfields Capital Management, WL Ross & Co, Oceanwood Capital Management, Soros Fund Management, King Street Capital Management, Lansdowne Partners, Och Ziff Capital, Moore Capital и десетки други. При това много от тях участват в повече от една банка.

В увеличаването на капитала участват и международни организации, като Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD) и подразделението на Световната банка, IFC. Банкови източници посочват също така участието на големи чуждестранни суверенни фондове (sovereign funds), които и преди са присъствали в акционерния капитал на банките, като например държавният фонд на Норвегия, Norges Bank Investment Management, Qatar Investment Authority, както и wealth fund на Абу Даби. Също така известни имена, като Wellington Management, основен акционер от години в Банка Пиреос, както и Fidelity и Baupost Group, се посочват като инвеститори с участие в увеличаването на капитала в повече от една банка.

В допълнение трябва да се подчертае, че много сериозно е било и участието на капитали гръцка собственост. Така например, тяхното участие в акционерния капитал на Банка Пиреос след увеличението ще достигне 40%, други 34% ще преминат в ръцете на чужди институционални инвеститори, а останалите 26% – във Фонда за финансова стабилност. Трябва да се отбележи също така, че процентът на Фонда за финансова стабилност в Eurobank се ограничава до около 2%, в Alpha Bank – до 11%, а в Националната банка на Гърция – до 35%.

Хедж фондове (hedge funds)

Сред инвеститорите има, разбира се, и доста «чистокръвни» хедж фондове, сред които Marshall Wace LLP, Kairos Capital LLC и GLG του Man Group. Сред инвеститорите са още BlackRock, Lancaster Investment Management, FinTech, GDP Capital Partners, Global X, Vanguard Group, Lyxor International, Eaton Vance и Dimensional Fund Advisors. Някои от тях са пасивно управлявани фондове, които имат за цел да покрият стойността на корекционните коефициенти на гръцките банки в индекси като MSCI и други, които следят. Други от капиталите, които изглеждат внесени от чужди компании, се смята, че са дошли и от управлявани сметки на частни лица, т.е. това са капитали на частни лица, участвали по този дискретен начин в увеличаването на капитала.

Сред големите чужди институционални инвеститори, заели за първи път сериозни позиции в гръцките банки, изпъкват Brookfield Capital Partners и Highfields Capital Management, участвали като допълнителни инвеститори (anchor investors) в увеличаването на капитала на Eurobank. Т.е. те са се присъединили към съществуващите вече фондове като Fairfax Financial Holdings, Mackenzie Financial Corporation и The Capital Group Companies, изглежда също участвали в настоящото увеличаване на капитала. Фондовете Brookfield и Highfields от Торонто и Бостън са компании с общ управляван капитал от порядъка на 200 милиарда долара.

 

 

Категории: рекапитализация гръцки банки инвеститори фондове капиталови нужди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus