Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Джон Кери подчерта в Атина значимостта на газовия интерконектор

04 Декември 2015 / 18:12:51  GRReporter
705 прочитания

Гърция може да разчита на подкрепа от страна на САЩ за инвестициите, от които се нуждае, за да задейства икономиката си, особено в енергийния сектор. Това заяви американският Държавен секретар Джон Кери в изявленията след срещата с гръцкия си колега Никос Кодзиас в Атина.

Кери подчерта, че гръцката политика в сектора на енергетиката създава нови възможности за участие и на САЩ в планираните програми и приветства подписването на договорите за изграждането на газопровода TAP и газовата връзка между Гърция и България IGB.

Срещата на двамата външни министри протече в много позитивна атмосфера и завърши с изявления за тясното сътрудничество между двете страни в рамките на традиционните приятелски отношения помежду им. Кодзиас и Кери не пропуснаха да изтъкнат значението на гръцката диаспора в САЩ за постигането им.

„САЩ подкрепят Гърция”, заяви на чист гръцки език Джон Кери. По време на срещата са били обсъдени и други въпроси като ситуацията в Сирия и Кипърския въпрос. Двамата се обединиха около мнението, че е нужно неутрализиране на „Ислямска държава” и политическо решение за Сирия, което ще постави Башар ал Асад и сирийската опозиция на масата за преговорите с цел осъществяване на политически преход в страната. Кери и Кодзиас са разговаряли и за бежанската криза, която по думите и на двамата „не е нито гръцки, нито европейски, а световен проблем”.

Относно Кипърския въпрос американският външен министър каза, че усилията за решаването му пораждат надежда. Той подчерта, че по време на вчерашното си посещение в Никозия е получил позитивни послания. От своя страна гръцкият му колега изтъкна нуждата от сигурност за кипърските гърци и турци, както и че решението, което ще бъде взето, трябва да бъде прието от всички жители на острова.

По-рано Джон Кери се срещна с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който заяви, че страната му е „възел на стабилността и полюс на сътрудничество в региона”.

След работните срещи американският държавен секретар посети неправителствената организация „Мелиса” (пчела), която полага грижи за новопристигащите имигранти и бежанци.  Джон Кери поощри работата на участващите в нея по-стари имигранти и доброволци с публикация в социалните мрежи.

Категории: Политика американски държавен секретар Джон Кери посещение в Атина гръцки външен министър Никос Кодзиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus