Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Джихадисти заловени в Кос

18 Ноември 2015 / 10:11:16  GRReporter
1147 прочитания

Терористичните атаки в Париж миналия петък поставиха в състояние на извънредна готовност гръцките власти. В резултат на това полицейските власти в Кос заловиха двама сирийци, които Гръцката разузнавателна служба разследвала за връзки с „Ислямска държава”. В мобилните телефони на задържаните били открити снимки, на които държат огнестрелни оръжия, ножове, знамена на „Ислямска държава”. На снимките се виждат и бойци на формированието със закрити лица. На една от снимките единият от задържаните сирийци позира пред черния флаг на джихадистите.

По време на разпита единият от двамата заявил, че е срещу Башар Ал Асад и го смята за свой противник, без обаче да признае, че е поддръжник на „Ислямска държава”, посочват полицейски източници на гръцкия всекидневник „Елефтерос типос”. Властите обаче определят откритите в мобилните телефони на сирийците снимки като доказателства за тяхната идеологическа принадлежност. В същото време те разследват вероятността разпитваните да са членове на друга паравоенна групировка.

Двамата сирийци пристигнали с лодка в Кос от Турция преди два дни. Заедно с тях пътували десетки други бежанци и незаконни имигранти. След задържането им полицейските власти на острова информирали веднага ръководствата на службите за сигурност в Атина. Разследването цели да установи с какво са се занимавали преди пристигането си в Гърция и доколко са част от редиците на джихадистите. Според източници от гръцкото министерство за защита на гражданите двамата заподозрени не фигурират в никой от списъците на издирваните членове на „Ислямска държава”.

В публикацията на „Елефтерос типос” се посочва, че разследването по случая продължава със сътрудничеството на чуждестранни тайни служби. Засега не може да бъде изключена вероятността двамата да са само поддръжници на „Ислямска държава”, а не нейни активни членове.

Сирийците били открити по време на процедурата по тяхното регистриране. Те предизвикали съмнения у полицейските власти в Кос, които впоследствие направили проверка на личните им принадлежности. 

Категории: Криминална хроника Кос задържани сирийци джихадисти Ислямска държава
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus