Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дъжд и силен вятър в цяла Гърция, в Корфу - торнадо

26 Ноември 2015 / 18:11:05  GRReporter
916 прочитания

Доста проблеми, за щастие не сериозни, предизвика силният дъжд, излял се вчера следобед в област Атика. В Противопожарната служба бяха получени 75 сигнала за паднали дървета и 25 сигнала за наводнени мазета.

Сериозен проблем обаче възникна на пристанището в Пирея, където заради силния вятър фериботът „Аполон Елас“ с 36 пътници на борда не успя да акостира, а капитанът му поиска помощ от влекач.

Лошото време ще продължи до утре, петък, в по-голямата част от страната, и до събота в източните и южни райони.

По-конкретно, според Националната метеорологична служба, днес, четвъртък, са отчетени силни валежи и бури в източна Македония, Тракия, източно Егейско море и Додеканезите. Температурите леко спадат, като в област Атика варират от 11 до 18 градуса по Целзий.

В петък бурите ще започнат първоначално на запад и север, както и в източно Егейско море, и постепенно ще се разпространят в цялата страна. Сняг ще вали в западните, централните и северните планински райони. В Егейско море се очаква силен вятър, който на места ще достига 8 бофора. Температурите ще се понижат още.

В събота се очаква заоблачаване с дъжд и на места бури, главно в източните и южни части на страната. Очакват се и слаби снеговалежи в планинските райони. Постепенно лошото време ще се ограничи в източната част от страната, а вятърът ще утихне. Температурите ще останат без съществена промяна.

В неделя в източно Егейско море се очаква облачно време и дъжд, като постепенно бурите ще стихват. В останалата част от страната ще има разкъсана облачност, а температурите отново ще останат без промяна.

Торнадо в Корфу

Междувременно торнадо удари южната част на остров Корфу, причинявайки сериозни щети на жилища и пътища в района Петрити-Куспадес. Торнадото изкорени маслинови дръвчета и отнесе покрива на сградата на Земеделската кооперация в Аргирадес, хвърляйки го върху съседна къща. Както заяви пред Атинската телеграфна агенция началникът на Противопожарната служба на Йонийските острови Евтимиос Георгакопулос, в района вече са пристигнали над десет мъже, които се опитват да възстановят щетите като отстраняват от пътната мрежа и домовете на хоратападнали дървета. До момента не се съобщава за жертви и ранени.

Проблеми в Превеза

Наводнени партерни етажи на търговски обекти и жилища, пътища, превърнати в реки – това е резултатът от силните дъждове в Превеза. Интензивните валежи предизвикаха сериозни проблеми по централните улици, както и по крайбрежния булевард на града, а в историческия център в приземните етажи на жилища и магазини водата надхвърля 20 сантиметра. Противопожарната служба е получила десетки сигнали за наводнени мазета, като на помощ са се притекли и екипите на общината.

Лошото време със силен вятър и бури мъчи от вторник вечерта областта Епир в северозападна Гърция. Както предава Атинската телеграфна агенция, наводнени са жилища и улици в Игуменица, проблеми има и в Арта.

 

 

Категории: лошо време торнадо Корфу обилни дъждове бури наводнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus