Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Движение „Вратовръзка” разделя СИРИЗА

01 Април 2015 / 10:04:34  GRReporter
1225 прочитания

В нормални условия описаната по-долу дискусия, проведена в рамките на заседание за сериозните проблеми на гръцката икономика в премиерската резиденция Максиму би прозвучала смешно и забавно. Но е факт, че за пръв път един разговор за вратовръзки се политизира и създава противоположни фронтове.

Според сигурни източници, на които се позовава гръцкият всекидневник Катимерини въпросът за дрескода на членовете на гръцкия кабинет в и извън границите на страната бил поставен пред останалите от водещ министър. Повод бил скандалът около заместник-министъра на административната реформа Георгиос Катругалос и неговата „стилистична и аристократична позиция, която подразни много другари”, както посочил.

Същият високопоставен правителствен представител, чието мнение натежава във вземането на решения заявил директно, че настоятелният отказ на премиера Алексис Ципрас да носи вратовръзка и ясното послание на този избор затрудняват допълнително преговорите с кредиторите. „Знаеш, Алексис, тези консерватори правят от мухата слон. Може би е добре да ги изпреварим от ляво като носим вратовръзки и така да покажем, че сме за постигането на справедлив компромис?”, заявил той.

В този момент се намесил друг министър, който се описва като „човек с дълга история в движението на гръцката левица”. Той се позовал на блузата с поло яка на учредителя на ПАСОК Андреас Папандреу, „която означаваше толкова много неща за гръцкия народ”. Той допълнил обаче, че „когато Папандреу спечели властта сложи тази блуза в шкафа с нафталин”. Отговор на тази забележка дал един от по-младите членове на кабинета: „Избраха го с блузата с поло, но управляваше с вратовръзка в продължение на толкова години…”.

Думата взел веднага един от най-високопоставените министри, който се радва на голяма популярност сред голяма част от гръцкото общество. Той позтавил нещата на по-рационална основа. „Алексис, въпросът може и да изглежда несериозен, но някои другари обвиняват тези от нас, които носим вратовръзки от чисто лични и естетични съображения в ревизионизъм. Това е неприемливо! Нека да не се разделяме и за вратовръзките. Аз и останалите, които харесваме вратовръзките ще ги носим и приканвам другарите да нямат скрупули…”.

Последвала истинска бомба. Друг министър, запознат с нравите в кулоарите на европейските институции в Брюксел разкрил „завоалираната” мисия на италианския премиер Матео Ренци, когато подари луксозна вратовръзка на връстника си Алексис Ципрас. Министърът се обърнал към гръцкия премиер с думите: „Председателю, този жест беше символичен, но чрез него Матео ти предаде послание от страна на „твърдите” членове на Еврозоната. Носи вратовръзка. Институциите не искат много неща. Разводни малко виното си и ще успеем да стигнем до консенсус…”.

Първоначално Алексис Ципрас се изненадал, но след това заявил с голяма доза хумор в гласа си: „Вратовръзки за вътрешността на Гърция, вратовръзки за чужбина, дрехи и политика. Момчета, хайде да обсъдим въпроса в парламентарната група. И ако се наложи да организираме гласуване…”. Думите ми не предизвикали смях у всички присъстващи на заседанието.

Статията се появи на електронната страница на Катимерини днес, 1 април. Не е изключено тя да е първоаприлска шега, но във всички случаи звучи много автентично. 

Категории: Политика правителство Алексис Ципрас дрескод вратовръзки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus