Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драхмата води след себе си купони за храни, горива и лекарства

16 Март 2015 / 17:03:28  GRReporter
1536 прочитания

В обширно интервю за американското списание Jacobin (Якобинец)* депутатът от СИРИЗА Костас Лапавицас, известен и като „икономическият ум” на логиката за връщане на драхмата разкри икономическия план на лявото крило в управляващата партия, което открито се обявява за подобно решение.

В коментарна статия в гръцкото електронно издание capital.gr лидерът на либералната партия Драси Теодорос Скилакакис представя какво точно ще означава това за гръцката икономика. Заслужава да се отбележи, че Костас Лапавицас не е просто депутат от лявото крило на СИРИЗА, а един от икономическите съветници на премиера Алексис Ципрас. Някои анализатори го сочат като евентуален следващ финансов министър в коалиционния кабинет на СИРИЗА и Независимите гърци.

В интервюто за Jacobin той описва какво ще се случи в Гърция след връщането на драхмата: „Правителството ще трябва незабавно да наложи контрол над движението на капитали и над банките...Тоест да направи това, което Европейският съюз направи в Кипър. Тези мерки със сигурност ще се запазят за доста дълъг период от време, а някакъв вид контрол над капиталите ще е в сила непрекъснато…Въвеждането на новата валута ще наложи преразглеждане на всички дейности… Ще е нужна цяла армия от адвокати... Договорите в чуждестранна валута ще бъдат проблемни. Ще трябва да се поставят в някакви специални сметки и да се уредят с течение на времето…Естествено, банките трябва да бъдат национализирани веднага…да бъдат поставени под народен контрол с участието на служителите…синдикалните организации на банките…ще имат роля в управлението на новите банки…горива, хранителни продукти, лекарства…ще е нужна активна намеса…периодът от време няма да е лек…говорим за купонна система”.

На въпроса: „Тоест ще се доверите на гръцката бюрокрация да изпълни този план по справедлив и ефективен начин?”, Лапавицас отговаря:

„За съжаление да…Имаме на разположение 4 месеца. През тези 4 месеца можем да направим всички неща в рамките на подготовката… И сега живеем в подобна система, само че средството е портмонето.…големи части от населението нямат достатъчно храна…Вече създаваме механизмите, чрез които ще могат да се решат проблемите, предизвикани от липсата на предлагане. По този начин нещата няма да са толкова трудни, колкото бяха през 2010…Страната има голяма динамика в производството на електрическа енергия, тя се намира на границата на това да произвежда цялата енергия, от която се нуждае. Липсите ще са в транспортния сектор и там ще е необходима купонна система… Много хора не използват колите си, защото парите не им достигат. От тази гледна точка много хора няма да бъдат засегнати”.

Планът на Лапавицас предвижда и промяна в геополитическата насоченост на Гърция. Той е категоричен, че създаването на алтернативни партньорства със страни като Русия, Венецуела, Китай и Иран е „абсолютно наложително” и допълва: „И имаме основателна причина да очакваме позитивни реакции от тези страни”.

От своя страна Скилакакис коментира: „Икономистите – „якобинци”, може би поради незнание, но по-вероятно поради безразличие към функциите на една съвременна икономика от западен тип не са преценили как реалната икономика би реагирала на подобен шок. А той е създаването на втори пазар (търговия на черно), който ще работи в евро. Масовото оттегляне на компании към други страни. Унищожението на компании със задължения в друга валута, които няма да са в състояние да изплатят. Замразяването на европейските помощи, което ще причини фалитът и всички нарушения на европейските правила в хода на изпълнението на този план. Ответните мерки за глупавите заплахи от рода на „джихадисти с паспорти на правителството на СИРИЗА в Европа” с изгонването на Гърция от Шенген в ущърб на туризма в страната и др.

Никой не е изчислил спада на Брутния вътрешен продукт и мащаба на икономическата и социалната катастрофа, която ще причини. Но със сигурно може да се твърди, че ако едно правителство на „якобинци” приложи този план ще последва международна изолация на Гърция, изчезване на всякакви гръцки и чужди капитали и срив на всякакво доверие спадът на БВП ще е равен на този от началото на кризата до днес с разликата, че той ще засегне едно вече изтощено общество и то в много по-кратки срокове. Това е един икономически кошмар, който по-голямата част от гърците отхвърлят, но някои в лявото крило на СИРИЗА разработват под нечленоразделните крясъци на подкрепа от страна на крайнодесните си поддръжници”.

Според Скилакакис вероятността този план да бъде изпълнен е много малка. Той се аргументира с думите: „Дори ако бъде подсигурена политическата му подкрепа той ще рухне под тежестта на реакцията на обществото спрямо разрушенията, които ще предизвика, когато започне изпълнението му. Но дори и в този случай щетите ще се големи. Затова трябва да бъде избегнат”.

*Ръководените от Робеспиер якобинци са най-радикалната група участници във Френската революция и в голяма степен носят вината за „големия терор”, който завършва с тяхната собствена екзекуция. От тогава терминът се използва в англосаксонския свят като определение за крайнолеви радикални формации.

Категории: Политика евро драхма Костас Лапавицас ляво крило СИРИЗА купонна система икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus