Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До 2000 евро ще могат да пренасят гърците в чужбина

25 Юли 2015 / 11:07:33  GRReporter
966 прочитания

Частично се облекчава капиталовият контрол, и по-конкретно вносът на стоки, в опит да се намали натискът върху гръцката икономика.

С решение на министъра на финансите Евклидис Цакалотос, след среща в Банката на Гърция, се определя следното:

- Корабоплавателните компании могат да теглят пари в брой до 50 000 евро на ден.

- С решение на Комисията за одобряване на банкови сделки може да се осъществява теглене и да се определя лимит на изтеглената сума на ден и в други браншове.

- Одобрението на превеждането на капитали от и към чужбина и тегленето на пари в брой се извършва от самите банки.  

- Разрешава се пренасянето на банкноти – в евро или в друга валута, на стойност до 2000 евро на физическо лице при пътуване в чужбина. От това ограничение са изключени чуждите граждани. 

- Позволява се тегленето в брой от банкова сметка и пренасянето в чужбина на суми до 2000 евро за един придружител на лице, заминаващо в чужбина на лечение.

Остава в сила забраната за теглене на пари в брой в Гърция и в чужбина чрез кредитни карти, издадени от гръцки банки. Забранява се получаването на средства в брой, независимо от валутата, срещу чекове или гаранционни писма. Те се внасят по банковата сметка, а за теглене от нея важат съществуващите вече ограничения.

Промените влизат в сила от петък. Остава непроменен дневният лимит от 60 евро на човек, или общо 420 евро на седмица.

Стурнарас: ситуацията с вноса се подобрява

В петък се състоя среща с представители на бизнес средите, на която се обсъди какво е направено до момента, какъв е броят на одобренията в сравнение с броя на исканията, как да продължим оттук нататък. Това заяви Янис Стурнарас, управител на Банката на Гърция.

Не сме много далеч от нивото на гръцката икономика преди капиталовия контрол, подчерта банкерът. Опитваме се да се справим с проблема, допълни той след срещата, която имаше за цел да улесни обслужването на вноса и износа, що се отнася до лимита на ликвидността.

Стурнарас подчерта още, че в следващите 10 дни проблемите ще бъдат решени. Той поясни, че разрешенията за внос, дадени до момента, са близо до месечното ниво на вноса от времето преди кризата.

Управителят на централната банка каза също така, че се опитват да облекчат още повече ограниченията. Според него вече 70% от решенията се вземат от самите банки. Лимитът е вдигнат от 50 000 на 100 000 евро на клиент на ден, и това покрива 70% от исканията.

В срещата участваха и министърът на икономиката Георгиос Статакис, заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас, председателят на Гръцката конфедерация на търговията и предприемачеството Василис Коркидис, председателят на Търговско-промишлената камара на Атина Константинос Михалос, както и други представители на гръцкия бизнес и на синдикатите.

 

Категории: капиталов контрол ограничения пари в брой Янис Стурнарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus