Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ден преди изборите СИРИЗА отново има преднина

19 Септември 2015 / 08:09:33  GRReporter
793 прочитания

Разлика от 2,5 единици запазва СИРИЗА пред Нова демокрация според новото и последно преди изборите проучване на GPO, излъчено от телевизия Мега в петък вечерта. Минимална е и границата между Златна зора и коалицията ПАСОК-Демократична левица.

По-конкретно, предпочитанията на гласоподавателите се разпределят по следния начин:

СИРИЗА: 28,5%

Нова демокрация: 26%

Златна зора: 6,1%

ПАСОК-Демократична левица: 6%

Комунистическа партия: 5,7%

Потами: 4,8%

Народно единство: 3,9%

Независими гърци: 3%

Съюз на центристите: 2,8%

Не знам/не искам да отговоря: 12%

СИРИЗА е засилила мобилизацията на избирателите си на 65% срещу 60% от преди 7 дни. Мобилизацията на гласоподавателите на Нова демокрация остава без промяна на високи нива - 80%.

В същото време, председателят на СИРИЗА отбелязва напредък при отговора на въпроса кой в ролята на премиер може да се справи най-добре с меморандума – 34,5% срещу 29,1% миналата седмица. Евангелос Меймаракис получава 30% (срещу 27,%).

Алексис Ципрас е и победител в дебата между двамата, след като 40% от гражданите смятат, че е бил по-убедителен от Меймаракис. 35,4% от анкетираните дават предпочитанията си на лидера на Нова демокрация.

Трябва да се отбележи, че според проучването основният предизборен лозунг на СИРИЗА „Старото срещу новото” има дори по-малък отзвук сред избирателите, отколкото преди една седмица. Те се интересуват много повече от това кой може да се справи с меморандума – 6 от всеки 10 анкетирани смятат, че именно това е истинската дилема на изборите.

Проучването на друга агенция – RASS, показва, че битката за първото място и съставът на новия парламент (в който може да има от 6 до 9 партии) ще се определят от онези, които все още не са решили за кого ще гласуват.

Данните, събрани до петък, дават следните проценти на партиите:

СИРИЗА: 28,2%

Нова демокрация: 27,5%

Златна зора: 6,7%

ПАСОК-Демократична левица: 6%

Комунистическа партия: 5,4%

Потами: 4,1%

Народно единство: 3%

Съюз на центристите: 3%

Независими гърци: 2,5%

Друга партия: 2,5%

Невалидна/бяла бюлетина: 1,8%

Не знам/не искам да отговоря: 9,3%

 

И проучването на Македонския Университет показва преднина от 2,5 % за СИРИЗА. За сравнение, в предишното проучване Нова демокрация имаше преднина от половин процент. Проучването е направено за телевизия Скай и дава следните резултати на партиите:

СИРИЗА: 31% (29,5% миналата седмица)

Нова демокрация: 28,5% (30%)

Златна зора: 6,5% (6,5%)

ПАСОК-Демократична левица: 5% (5%)

Комунистическа партия: 5% (5,5%)

Потами: 4,5% (5%)

Народно единство: 3% (3%)

Съюз на центристите 3% (4%)

Друга партия: 3% (3%)

Не знам/не искам да отговоря: 8,5% (6%)

 

Проучването обяснява промяната в предпочитанията с гласовете на онези, които бяха решили да не гласуват. Изглежда, че СИРИЗА е успяла да спечели част от тях, докато Нова демокрация е загубила част от подкрепата си.

Категории: избори социологически проучвания СИРИЗА Нова Демокрация Университет Македония GPO RASS
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus