Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данните за рецесията по-лоши от очакваното

27 Ноември 2015 / 18:11:50  GRReporter
674 прочитания

Свиването на гръцката икономика през третото тримесечие на 2015 е още по-голямо в сравнение с първоначалните оценки, тъй като актуализираните данни показват, че през въпросния период БВП на страната е намалял с 1,1% (вместо прогнозата за спад от 0,4%) спрямо същия период на миналата година.

Както става ясно от междинните данни на Гръцката статистическа служба, намаляването на БВП с 1,1% произтича от:

- Свиването на инвестициите с 27%

- Минималния ръст на потреблението с 0,1%. Частното потребление е нараснало с 0,3%, а държавното – с 0,4%.

- Сериозния спад на износа с 11,4%

- Драстичното намаление на вноса с 19,9%

Същественият спад на износа и вноса се корени в налагането на капиталовия контрол и банковата ваканция през юли, която ограничи икономическата активност на бизнеса.

Като се имат предвид новите данни, в периода януари – септември гръцката икономика остава стабилна (положителна промяна от 0,06%). Този факт повдига въпроса за това доколко може да се сбъдне прогнозата на финансовото министерство за нулева рецесия за цялата година. И то защото се смята, че през последното тримесечие на годината ще бъде отчетено ново свиване на БВП.

Непостигането на целите за рецесията може да предизвика проблеми и по отношение постигането на фискалните цели за годината. Във всеки случай трябва да се отбележи, че прогнозата за нулева рецесия през 2015 е договорена и с представителите на кредиторите.

 

 

 

Категории: рецесия прогнози актуализирани данни Гръцката статистическа служба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus