Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дайселблум обещава преструктуриране на гръцкия дълг, но след 15 години

09 Октомври 2015 / 16:10:09  GRReporter
674 прочитания

„Преструктурирането на гръцкия държавен дълг трябва да стане чрез налагането на таван върху годишните разходи за неговото обслужване”, заяви пред Ройтерс председателят на Еврогрупата Йерун Дайселблум, като добави, че това предложение се радва на широка подкрепа сред европейските партньори.

Дайселблум подчерта, че партньорите определят този годишен таван за погасяване на дълга на 15% от гръцкия БВП. Свързването на БВП с дълга на практика означава, че годишните разходи за погасяване на гръцките задължения ще са по-малки ако икономиката не постига задоволителен растеж.

При всички случаи обаче председателят на Еврогрупата изглежда отхвърля вероятността за предварително преструктуриране на дълга, посочвайки, че анализите на Европейския механизъм за стабилност (ESM) не предвиждат финансови проблеми за Гърция през следващите 15 години. «Ще видим дали ще има повишаване на финансовите нужди през следващите 30 години», добави Дайселблум. Ръководителят на Еврогрупата отбеляза, че всички въпроси трябва да се обсъждат от членовете на еврозоната, Европейската комисия и Международния валутен фонд.

Засега от Международния валутен фонд все още не са изразили официална позиция по предложението на европейците за таван върху годишните разходи за обслужване на гръцкия дълг. Въпреки това, според източници на Ройтерс, Фондът смята, че лимитът от 15% може би е прекалено висок за Гърция и предлагат като алтернатива той да бъде от порядъка на 10% от БВП на страната.

Йерун Дайселблум повтори, че европейците искат Международният валутен фонд да участва в новата спасителна програма за Гърция, но дипломатично остави открита възможността Фондът да не участва със свои средства в третия меморандум. Припомняме, че Фондът даде ясно да се разбере, че няма намерение да предостави нови заеми, ако няма достатъчно преструктуриране на гръцкия дълг.

Председателят на еврогрупата от своя страна коментира, че заемите, предоставяни от Международния валутен фонд са с много по-висока лихва от европейските, и следователно са много по-скъпи. «Част от настоящата спасителна програма е постепенно да изместим заемите на Международния валутен фонд и също така постепенно да ги заменим с повече европейски заеми», разкри той.

 

 

 

Категории: председател на Еврогрупата Йерун Дайселблум гръцки дълг преструктуриране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus