Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Дайселблум: Имаме поводи за оптимизъм, но все още сме далеч от споразумение

20 Февруари 2015 / 18:02:49  GRReporter
880 прочитания

„Днешното заседание на Eurogroup ще е тежко. Имаме подов за малък оптимизъм, но както разбирате нещата са сложни. Надявам се след няколко часа да ви обявя неговия резултат”, заяви пред медиите председателят на съвета на финансовите министри на страните – членки на Еврозоната Йерун Дайселблум.

Показателен за течащите интензивни преговори бе фактът, че той направи изявлението си час по-късно от времето, което бе обявил в Туитър.

От своя страна гръцкият финансов министър Янис Варуфакис посочи: „Надявам се, че ще постигнем споразумение. Сигурен съм, че днес ще имаме един колегиален разговор и се надявам, че в края му ще излезе бял дим”.

Германският му колега Волфганг Шойбле подчерта, че гръцката страна трябва да вземе много сериозно предвид предишните споразумения и допълни, че на заседанието трябва да бъдат потърсени решения с цел да се запаси доверието към еврото. „Това е нещо, което засяга не просто една страна, а цяла Европа”, подчерта той.

Според гръцки медии преди началото на заседанието Йерун Дайселблум, Кристин Лагард и Пиер Московиси са разговаряли по отделно с Варуфакис и Шойбле с цел да потърсят точките на сближаване. В изявленията си пред медиите в Брюксел еврокомисарят по финансовите въпроси определи очакваното споразумение като „необходимо и постижимо”. Пиер Московиси отбеляза, че всички страни са за оставането на Гърция в Еврозоната.

Категории: Политика Eurogroup извънредно заседание Гърция кредитори Йерун Дайселблум Янис Варуфакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus