Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

500-те най-печеливши гръцки компании за 2013

05 Декември 2014 / 17:12:37  GRReporter
3038 прочитания

След извършено проучване Direction Business Reports публикува списъка с 500-те най-силни и печеливши компании в Гърция.

Компанията е подредила фирмите и браншовете въз основа на техния оборот за финансовата 2013. Сред 500-те компании търговският бранш е представен от 198 фирми, промишлеността от 159, а секторът на услугите – от 143 фирми.

Най-големите компании въз основа на техния оборот за 2013

«Подборът на Top 500 от базата данни на Direction Business Reports разкри най-издръжливите гръцки и чужди компании, развиващи дейност в страната. Това са компаниите, които преодоляха с възможно най-малко загуби най-голямата рецесия в Гърция от Втората световна война насам. Въпреки че по-голямата част от фирмите отчете спад в оборота за 2013 в сравнение с 2012, поради свиването на покупателната способност на гръцките граждани, в крайна сметка те издържаха и наблегнаха на развитието на дистрибуторската мрежа и ориентирането навън», се посочва в съобщение на Direction Business Reports.

По-конкретно бе съобщено следното: «На върха на таблицата за поредна финансова година е нефтопреработвателната промишленост. Двамата единствени представители на този бранш – „Гръцки петрол“ и Motor Oil отчитат спад в оборота и печалбата преди данъци. Свиването в отрасъла е неразривно свързано с вътрешната рецесия, като по-голямата част от гърците ограничиха придвижването си с автомобили, но и плащаха по-малко за отопление.

На трето място е Националната електрическа компания, която е най-голямата компания в Гърция от гледна точка на броя на заетите в нея. Компанията трябва да се справи и с увеличаващия се брой неплатени сметки за ток, поради невъзможността на домакинствата да плащат задълженията си към държавните структуроопределящи предприятия.

На четвърто място в класацията е Спортният тотализатор ОПАП, който от лятото на 2013 е с променен режим на собственост. Въпреки че тотализаторът отчита спад в печалбите си, все пак остава една от най-динамичните компании, с множество игри и водеща позиция в областта на хазартните игри. Освен това компанията ще придобие залозите за конни надбягвания за следващите 20 години.

Операторът, отговарящ за функционирането на пазара на електроенергия в страната (Operator of Electricity Market) заема пето място в класацията. През последните години компанията отбелязва тенденция за ръст на финансовите си резултати.

На шесто място е банка Пиреос, която въз основа на активите си е най-голямата банка в Гърция.

Следват Alpha Bank, Националната банка на Гърция и Εurobank. Това са четирите системни банки в страната, които след рекапитализацията си през първото четиримесечие на 2014, представят задоволителна капиталова картина и планират следващите си стъпки за 2015.

Банката на Гърция (на 10-о място) е включена в списъка на 500-те най-големи компании в страната благодарение на оборота си.

Секторът на горивата и смазочните материали въпреки спада на оборота и печалбите си, запазва динамиката си и през 2013, като е представен сред 15-те първи места от „ΕΚΟ“ ООД (11-а позиция) и „Coral“ АД (12-а позиция).

На 13-о място в класацията е веригата супермаркети „ΑΒ Василопулос“, която през 2014 е осъществила инвестиции на стойност 80 милиона евро.

Следват Държавната газова компания ДЕПА (14-о място) и Телекомуникационната компания ОТЕ. Следващите места са заети от Оператора на гръцката електроразпределителна мрежа, Банката на Кипър, Cosmote, дъщерна на ОТЕ, веригата супермаркети „СКлавенитис“ и търговската петролна компания Mamidoil Jetoil.

Най-печелившите компании въз основа на печалбите им преди данъци

Първите три компании въз основа на печалбите им преди данъци за 2013 са банки, сред които и надзорният орган в бранша – Банката на Гърция.

На първо място е Alpha Bank, която претърпя промени в ръководството си след оттеглянето на президента Йоанис Костопулос, чието място зае бившият финансов министър Василис Рапанос.

Втора е банка Пиреос, най-голямата банка в страната според капитализацията ѝ на Фондовата борса.

Folli Follie Group заема 4-а позиция в класацията и е първа сред търговския бранш.

На 5-о място е Cosmote, която е силната дъщерна компания на ОТЕ в областта на мобилната терефония, с непрекъснато развитие и увеличаване на пазарния дял в страната, на Балканите и в Източна Европа.

Следва тотализаторът ОПАП, а на 7-о място е Държавната газова компания ДЕПА, чиято приватизация правителството поне засега отлага.

„S&B Промишлени минерали“ (8-о място), след излизането си от Фондовата борса продължава с още по-интензивни темпове своето развитие, с международно присъствие в десетки страни от Европа и Азия.

Първата десятка с най-печелившите компании е допълнена от Националната застрахователна компания, дъщерна на Националната банка, и Операторът, отговарящ за функционирането на пазара на електроенергия в страната.

Веднага след тях е Междуранодното Атинско летище, където китайска компания е поискала от правителството да купи мажоритарния пакет акции, с цел да се превърне в притегателен център за китайските въздушни компании, извършващи полети към Европа.

Категории: компании печеливши държавни предприятия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus