Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Писател убит в дома си

07 Декември 2014 / 12:12:14  GRReporter
1309 прочитания

Известният писател Менис Кумандареас беше открит убит в дома си на ул. Закинту в Кипсели, с видими рани по лицето.

Кумандареас, който беше на 83 години, според първоначалната съдебномедицинска експертиза има охлузвания по шията и лицето. Все още не  може да се определи точната причина за смъртта, но не е изключена възможността за убийство

Според информациите  по входната врата не са открити следи от насилствено проникване,  но жилището е претърсвано. Точната причина за смъртта ще стане ясна в понеделник след приключване на аутопсията. Смята се, че не е бил ударен от оръжие или друг остър предмет.

Менис Кумандареас е роден в Атина, син е на банкера и финансист Андонис Кумандареас. През 1948 живее 6 месеца при брата на баща си в Лондон, където се запознава с тамошния културен живот. През следващата година учи в лицей в Атина и след това следва право в Атинския университет.

Военната си служба изкарва във флота. След това работи 20 години като служител в корабоплавателни застрахователни фирми. През 1972 прекарва 6 месеца в Берлин със стипендия.

Първите му стъпки в литературата са през 1962, когато издава сборника с разкази „Игралните машинки”. Негови текстове са публикувани в много литературни списания като „Еклоги”, „Епитеориси Технис”, „Трам”, „Ириданос”, „Тахидромос” и други. По време на хунтата участва в дисидентското издание „18 текста”. Четири пъти е съден за свои публикации.

Кумандареас е основател на Дружеството на писателите. От 1982 до 1986 е член на управителния съвет на  Националната опера. Негови произведения са преведени на английски, френски, немски. Принадлежи към така нареченото второ следвоенно поколение в гръцката проза.  Текстовете му се движат между обществения реализъм с изобразяване на отчуждаващите обществени механизми и поетическото изразяване на  изгубената невинност на младото поколение. Почетен е с държавна награда за разказ за „Платно” през 1967 и с държавна награда за  роман за „Фабрика за стъкло”.

Евангелос Венизелос: тъга и отвращение

Вицепремиерът Евангелос Венизелос изрази отвращението си и дълбоката си тъга от убийството на Менис Кумандареас, един човек на духа, който остави  ясен отпечатък в гръцката литература.

„Като член на това, което беше наречено „второ следвоенно поколение” на гръцките прозаици, много награждаван и много превеждан, той беше специален. Погледът му, реалистичен и поетичен едновременно, ни даде отлични текстове, приети радушно от публиката и критиката. Един наистина велик писател и скромен човек, който работи тихо и неуморно, живееше винаги в сърцето на любимия си град и никога не го напусна ", каза Венизелос  в изявлението си.

Изявление на министъра на културата

Министърът на културата и спорта  Костас Тасулас заяви:

„Трагическата смърт на Менис Кумандареас лиши гръцката литература от един от най-добрите й прозаици, а страната- от един активен гражданин. За повече от половин век, от „Игралните машинки” през 1962 до „Съкровището на времето”, издадена неотдавна, Кумандареас следваше с безпрецедентна чувствителност и яснота, както и с очарователен  личен стил вътрешния  импулс и очакванията на съвременния човек, на цялото гръцкото общество. Изразявам своите най-дълбоки съболезнования на семейството му”.

„Потами”

„От един месец е по книжарниците „Съкровището на времето”,  последната книга на Менис Кумандареас. Това не е единственото съкровище, което имаме от него. Имаме и „Игралните машинки”, и „Фабрика за стъкло”, „Госпожа Кула”, „Фланелката с номер 9”, „Ароматът им ме кара да плача”, „Денят е за писане, а нощта- за тялото” , „Смъртта във Валпараисо”.

Живяхме с неговите съкровища, с тези книги израснахме. И днес „Ароматът им ни кара да плачем” се казва в изявление на партия „Потами”. 

Дружеството на писателите в свое изявление подчертава:

„С голяма тъга научихме за внезапната смърт на Менис Кумандареас, основател на дружеството и изключителен прозаик. Изразяваме на семейството му най-дълбоките си съболезнования”.

 

Категории: Менис Кумандареас писател убийство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus