Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Падане свободен стил на атинската борса

11 Декември 2014 / 16:12:00  GRReporter
1289 прочитания

За трети пореден ден политическата нестабилност в Гърция има драматични последици за атинската борса и държавните ценни книжа. След черния вторник и тъмносивата сряда днес индексът на борсата се срина с нови 5 на сто и достигна до най-ниската си точка през 2014 - някъде около 823 базисни пункта. Само днес листваните предприятия загубиха капитализация на стойност 10 милиарда евро, а оборотът не можа да достигне повече от 93 милиарда евро.
    На пазарите на държавни ценни книжа ситуацията също не е много радостна. Лихвите по тригодишните гръцки облигации рязко нарастнаха и достигнаха 10%, парадоксално надминаха лихвите по 10-годишните бонове, които се движат около 8,8 на сто.
    Световните медии правят мрачни прогнози за бъдещето на страната. Агенция Bloomberg и вестник Financial Times смятат, че Гърция ще напусне еврозоната без това да се отрази на останалата част от Европа. Според агенция Reuters аритметиката за избора на президент не излиза и в страната ще има предсрочни избори.
    В анализ на банка Societe General се смята, че евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще има катастрофални последици единствено за самата нея.

 

Категории: атинска борса крах капитализация на предприятията държавни ценни книжа лихви по облигациите Гърция и еврозоната
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus