Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Остри реакции срещу плановете за ново увеличаване на ДДС

01 Декември 2014 / 17:12:38  GRReporter
678 прочитания

Според последна информация от снощи, пълен обрат в плановете за по-нататъшно развитие на гръцкия туризъм и увеличаването на приноса му в гръцката икономика бележи изглежда взетото вече решение на правителството да бъде увеличен ДДС при нощувките от 6,5% до 13%.

Мнението на председателя на Съюза на гръцките туристически дружества Андреас Андреадис е, че ако в крайна сметка влезе в сила най-лошият сценарий, с ДДС в размер на 13%, през следващите две години страната ще изгуби общо 5 милиона туристи, приходи в размер на 3-4 милиарда евро и близо 200 000 работни места, и всичко това заради една спорна и временна полза за бюджета от порядъка на 300 милиона евро.

„Това е истинско икономическо самоубийство“, отбеляза Андреас Андреадис, и добави, че негативните последици ще се проявят напълно в период от две години.

Във връзка с проблема, министърът на туризма Олга Кефалояни заяви: „Нека разгледаме пакета от мерки заедно с надзорната тройка, за да изчислим последствията“.

Междувременно от Гръцката хотелиерска камара също поискаха от премиера Андонис Самарас да се намеси. В свое писмо представители на камарата подчертават: «В момент, когато туризмът се развива много добре, постигайки особено високи позиции в предпочитанията на световния пазар, вместо да бъдат взети мерки за неговото стратегическо и институционално укрепване с цел осигуряването на устойчивото му развитие, отново се активират недалновидни и погрешни мерки, основани на една антипрогресивна, насочена само към събирането на постъпления логика, мерки, заради които гръцкият туризъм ще се озове отново в едновремешната мрачна ситуация».

«Въпреки упоритите слухове за значително увеличаване на ДДС, продължаваме да вярваме, че лично Вие, който сте споменавал при всеки удобен случай туризма като основна икономическа дейност, разбирате напълно погрешната и опасна орбита, в която едно такова решение поставя гръцката икономика, и ще се изправите решително срещу неговото реализиране, макар и в последния момент», подчертава председателят на Гръцката хотелиерска камара Йоргос Цакирис.

В писмото на камарата се посочва също така, че тиражираното увеличение на ДДС върху хотелиерските услуги ще бъде тежък удар върху жизнеспособността на компаниите в бранша, тъй като туристическите договори вече са сключени, а едновременно с това последиците върху конкурентоспособността на туристическия продукт ще бъдат катастрофални и дългосрочни.

Според Гръцката хотелиерска камара, корекцията на ставките ДДС върху предоставяните хотелиерски услуги до нивата на конкурентните страни е довела до голямо увеличаване броя на туристите, посетили Гърция, и следователно до увеличаване на приходите от туризъм. Според данни на централната Банка на Гърция, този ръст се е отразил положително на националната икономика, с пряк резултат отчитането на положителен икономически растеж през третото тримесечие на 2014, за първи път от 2008 насам.

Във връзка с готвения тежък удар върху туризма, от камарата отбелязват, че ще свикат Управителния съвет на извънредно заседание утре, 2 декември.

Междувременно малките и средни фирми в Гърция също поискаха от правителството да не приема нови фискални мерки и да не се поддава на исканията за допълнително намаляване на осигурителните и социални помощи, и за промяна в ставката на ДДС.

Според техни представители, тези решения ще имат катастрофални последици за гръцкия пазар и особено за икономиката на гръцките острови.

Това е заявил председателят на Гръцката конфедерация за търговия и бизнес Василис Коркидис във връзка с хода на преговорите с надзорната тройка.

По-конкретно Василис Коркидис коментира: «...ние искаме, но не можем, а кредиторите, които могат, не искат да преминем веднага към следващата фаза. Така както се е оформила ситуацията, с проблемите, които непрекъснато възникват при преговорите на правителството с тройката, човек се пита дали има смисъл да се формулира още един апел за излизане на Гърция от безизходицата. Единственото нещо, което може да си помисли човек от бранша във връзка с пазарлъците и начина на водене на преговорите, е доколко в крайна сметка се преследва постигането на едно балансирано споразумение".

 

 

Категории: ДДС увеличена ставка остри реакции Съюз на гръцките туристически дружества
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus