Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На 17 декември гръцкият парламент избира нов президент

09 Декември 2014 / 11:12:50  GRReporter
1127 прочитания

Гръцкият премиер Андонис Самарас и вицепремиерът и външен министър Евангелос Венизелос обявиха решението си да ускорят процедурите по избирането на нов президент на страната. То бе разпространено минути след като стана ясно, че министрите на финансите на страните – членки на Еврогрупата са решили да удължат спасителната програма на Гърция с два месеца след изтичането й в края на годината.

По този начин правителството цели да постави край на политическата нестабилност в страната. Първото гласуване в парламента ще се състои на 17 декември. Ако то се окаже неуспешно в конституцията се предвиждат още два кръга, които се провеждат в рамките на 5-дневен срок един от друг, т.е. на 23 и 29 декември. За да бъде избран президент, на първите две гласувания кандидатурата трябва да бъде подкрепена от 200 депутати, а на третото – 180.

В изявленията си Андонис Самарас изрази убеждението си, че в настоящия парламент е налично необходимото мнозинство, за да бъде избран нов президент. Ако обаче и трите гласувания се окажат неуспешни в Гърция ще бъдат обявени предсрочни избори, а най-вероятните дати за провеждането им са 25 януари или 1 февруари. Предвид факта, че след удължението на срока на меморандума от Еврогрупата до края на февруари, крайните преговори за оценката на надзорната тройка относно състоянието на икономиката на страната ще се проведат от едно правителство, което или ще е подновило доверието към себе си чрез изборите за президент в парламента, или ще бъде избрано от новия вот на гласоподавателите.

Според гръцки медии Самарас и Венизелос обсъдили ускоряването на президентските избори още преди 10 дни. Те приели отказа на представителите на кредиторите да завършат оценката на за състоянието на икономиката на страната като нежеланието им договорът за отпускането на последния транш финансова помощ да бъде сключен в атмосфера на политическа нестабилност и вероятност от предсрочни избори.

Източници твърдят, че Самарас и Венизелос взели решението си още в неделя полунощ, след гласуването за бюджета на страната за следващата година. Правителствените партньори информирали за намерението си както президента Каролос Папуляс, така и кредиторите на Гърция с цел да подсигурят краткото двумесечно удължение на спасителната програма вместо предложеното шестмесечно. Според източници, по време на тези контакти германският финансов министър Волфганг Шойбле намекнал, че би приел помощната програма да бъде удължена с два месеца, ако в Гърция се ускорят процесите около спирането на политическата нестабилност.

Официалните изявления на премиера Самарас се очакват в рамките на деня след поредната му среща с вицепремиера и лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос. Усилията на двамата са съсредоточени в осигуряването на 180 вота в полза на правителствения кандидат за президент. Премиерът се очаква да се ангажира лично с провеждането на срещи с независимите депутати, позицията на които ще е решаваща за резултата от политическата конфронтация.

Фактът, че правителството все още не е обявило името на личността, която предлага активира прогнозите и сценариите около потенциалните кандидати за президентското място. Сред имената, които се обсъждат в публичното пространство са тези на бившия служебен премиер и бивш председател на Върховния административен съд Панайотис Пикраменос, бившите гръцки еврокомисари Ставрос Димас и Мария Даманаки, бившият европейски омбудсман Никифорос Диамандурос, на професора по публично право и председател на Европейския съд Василиос Скурис, както и на представители на бизнеса.

Във вторник сутринта Андонис Самарас се срещна със Ставрос Димас в правителствената резиденция Максиму. Според източници по време на разговора той му предложил да бъде подкрепеният от правителството кандидат за президент. До момента обаче информацията не се потвърждава официално, а името на правителствения кандидат ще бъде обявено след срещата между Андонис Самарас и Евангелос Венизелос по-късно днес.

Категории: Политика удължение на спасителната програма за Гърция избори за президент предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus