Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Между 6 и 8 милиона евро са щетите от безредиците в Атина

08 Декември 2014 / 14:12:13  GRReporter
874 прочитания

Йоргос Флорас, член на Атинската професионална камара, оцени щетите за търговците от безредиците в петък, на 6-8 милиона евро.

Както посочи той пред телевизия СКАЙ, търговските обекти в центъра на Атина търпят още по-големи, неизчислими, щети от всичките общо 6 000 митинги и демонстрации, организирани всяка година в гръцката столица.

Показателен за сериозните щети е фактът, че екипите на общината са събрали общо 50 тона камъни, пръти и боклуци в центъра.

Междувременно кметът на Атина Йоргос Каминис се обяви открито срещу начина, по който полицията ограничава анархистите в рамките на квартал Ексархия по време на инциденти като тези от последните дни. «Да не би жителите на Ексархия да са втора или трета категория хора?», запита той. «От ляв квартал районът се превръща в истински сив остров», заяви Каминис. 

Той се обяви също така и срещу прекаленото полицейско присъствие, подчертавайки, че то предизвиква проблеми. «Държавата трябва да помисли за друг подход», заключи кметът на Атина. 

Междувременно премиерът Андонис Самарас се срещна с бащата на гладуващия вече четвърта седмица Никос Романос.

На излизане от премиерската резиденция Максиму Йоргос Романос заяви пред журналисти, че е разговарял с министър-председателя и министъра на правосъдието, но засега не е открито решение.

Йоргос Романос

«Не съм получил решение, не е открито решение за проблема до този момент. Мисля, че скоро ще го обсъдят отново и се надявам да се стигне до някакво решение», подчерта той.

«Това, което искам, е да бъде прието искането на детето ми. От човешка гледна точка, в момента говоря като баща, да разберат, че трябва да предложат някакво решение», добави бащата на Никос Романос.

«Детето ми ще продължи (гладната стачка). Една голяма част от гръцкото общество знае кое е справедливо», подчерта Йоргос Романос.

На въпрос за състоянието на сина му, той отговори: «Той е в критично състояние, и докато дните минават се увеличава вероятността от смъртен случай, с всички произтичащи от това последици за правителството. Благодаря».

Андонис Самарас е казал на бащата на Никос Романос: «Като родител споделям тревогата за здравословното състояние на детето ви, но като премиер, който уважава разделението на властите, не мога по никакъв начин да се меся в работата на правосъдието».

От своя страна правосъдният министър Хараламбос Атанасиу в разговор с журналисти е посочил, че премиерът е изслушал Йоргос Романос като родител, и е поискал родителите да окажат психологическа подкрепа на детето си, за да прекрати то гладната стачка.

На поставеното от бащата искане да бъде предложено някакво решение, министърът обясни законодателната рамка за следствени и осъдени лица, както и новия закон за дистанционното обучение, и обясни, че няма възможност да се меси в работата на компетентните правосъдни органи.

Хараламбос Атанасиу добави, че законодателната рамка е една от най-напредничавите и най-съвременните в цяла Европа, и от там нататък държавата не може да се намесва.

 

 

 

Категории: безредици щети анархисти Никос Романос гладна стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus