Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите увеличават натиска върху Гърция

29 Ноември 2014 / 12:11:39  GRReporter
961 прочитания

Правителството провежда трудни преговори с тройката, притиснато от неотдавнашния ултиматум. Атмосферата е нажежена, както стана ясно от липсата на изявления след срещата между премиера Андонис Самарас и вицепремиера Евангелос Венизелос, в присъствието на министъра на финансите Гикас Хардувелис. Кредиторите са поискали увеличаване на ниските коефициенти на  ДДС, промени в осигурителната система, както и уреждане на  стоте вноски по краткосрочните задължения към осигурителните каси и към данъчната служба.

Предложенията на правителството трябва да бъдат изпратени незабавно, за да може членовете на екипа на тройката да се върнат в понеделник в Атина.

Представителите на кредиторите от доста време настояват за въвеждане на приходни и имотни критерии за онези, които попадат в режима на стоте вноски за уреждане на данъчни и осигурителни задължения. Иска се също и намаляване на броя на вноските.

Икономическият екип на правителството очаква тази мярка да доведе до нови приходи, защото днес е крайният срок за плащане на първата вноска. Едновременно с това се увеличават заявленията от граждани, които искат да бъдат включени в режима на стоте вноски. От казаното от Евангелос Венизелос след срещата става ясно, че партньорите в правителството са се договорили, че промяна в тази мярка може да има от догодина, тъй като тази година срокът е приключил.

Що се отнася до осигурителната система, тройката изисква орязване на всички пенсии на пенсионерите под 62 години, увеличаване на стажа, необходим за получаване на минималната пенсия от 15 на 20 или 21 години. Настоява се и за промяна на начина на изчисляване на пенсиите, което би означавало намаляване на основните пенсии с 15-20%, както и зазамразяване на всички пенсии до 31 декември 2017. Тройката иска и въвеждане на по-строги критерии за получаване на социални пенсии.

Правителството обаче не приема намаляване на пенсиите, нито промени при краткосрочните задължения. Що се отнася до увеличаване на ДДС- приема го само за някои категории стоки и услуги. В момента лекарствата, нощувките в хотели, театралните представления, книгите, вестниците и списанията се облагат с 6% ДДС. Правителството обсъжда увеличаване на коефициента до 8% за големите хотели, книгите, вестниците и списанията, но отказва да увеличи ДДС за лекарствата.

Показателно е, че дори и най-отстъпчивият към Гърция комисар по финансите Пиер Мосховиси поиска да се вземат всички мерки, които ще позволят завръщането на тройката в Атина и признава, че вече е късно да се спази крайният срок 8 декември.

Междувременно председателят на Централният съюз на търговските камари в Гърция Константинос Михалос заяви, че увеличаването на ДДС няма да доведе до повече обществени приходи, защото фирмите и гражданите са изчерпали способностите си за плащане на данъци. Точно обратното, то ще предизвика вълна от увеличаване на цените на стоки и услуги и ще попречи на конкурентноспособността на основни сектори на гръцката икономика като туризма, фармацевтиката и културата. Михалос настоява правителството  да се противопостави на тези искания и да потърси баланса на друго място. Според него това е поредното нелогично и безрезултатно искане на тройката.

 

Категории: тройка правителство преговори увеличаване на ДДС увеличаване на пенсионна възраст
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus