Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Горивата поевтиняват на световните пазари, на гръцкия поскъпват

04 Декември 2014 / 17:12:11  GRReporter
1446 прочитания

От началото на лятото, когато започна големият спад в цените на нефта, цените на дребно на бензина в Гърция спаднаха с около 20 на сто. Но въпреки това, според последните данни на Европейската комисия, цената на безоловния бензин в страната е сред четирите най-високи сред 28-те държави – членки.

По данни на международната агенция Bloomberg Гърция е на второ място в еврозоната и на пето сред 61 държави по процента от доходите си, който харчат за бензин. Според анализатори това се дължи най-вече на високите данъци, които представляват 63,47 на сто от крайната му цена, както става ясно от най-скорошните данни на министерството на развитието.

Но дори и преди облагането с данъци цените на горивата в Гърция са високи и са над средните в Европейския съюз. Това е показателно за забавените рефлекси на вътрешния пазар спрямо спада на международните цени. Когато обаче те се покачат, тогава цялата гръцка система се задейства незабавно и цените на дребно скачат мигновено.

Според данните на Главна дирекция „Енергетика” на Европейската комисия, цената на безоловния бензин в Гърция преди облагането с данъци е 13-та най-висока сред 28-те страни-членки. На 24 ноември тя е стигнала до 588,31 евро/ 1000 литра (0,58831 евро/литър), тоест около 6,4 евро за 1000 литра над средната за Евросъюза стойност. В сравнение със средната цена в еврозоната – 589,92 евро/ 1000 литра, безоловният бензин в Гърция е съвсем леко по-евтин – едва с 1,51 евро на 1000 литра гориво. Само в 8 страни от 18-те членки на еврозоната цените са по-високи от тези в Гърция.

В същото време потребителите в страната не са спечелили нищо от спада в цената на нефта с около 1/3 от най-високата му стойност през 2014. Представители на пазара на горива твърдят пред икономическото издание „Имерисия”, че цените на петролните продукти се образуват отделно в борси, където се договарят споразуменията за бензин и други продукти. По думите им цените може и да се влияят от общата тенденция, но не я следват и имат свои собствени варирания. Освен това, допълват те, заради данъците в Гърция, когато цената на едро спадне с 10 на сто, цената на дребно спада с 4 на сто, защото данъците заемат около 60 на сто от крайната цена.

През последните седмици това 4 на сто дори е намаляло, тъй като данъчното облагане е достигнало до 63 на сто, докато брутният марж на търговските и транспортните компании и на бензиностанциите се е оформил на 7,22 на сто.

Според тях, цените на нафтата за отопление са много по-повлияни от спада на международните цени на петрола именно поради по-ниските данъци.

Фактът, че цените на дребно в Гърция продължават да са високи въпреки спада на международните цени на нефта атинската прокуратура нареди провеждането на предварително разследване. Водещият го прокурор ще трябва да установи дали на гръцкия пазар се извършва спекула или други свързани с цените на горивата нарушения.

Категории: ИкономикаПазари горива цени данъци прокурорско разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus