Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Георгиос Папандреу учредява нова партия

11 Декември 2014 / 19:12:26  GRReporter
1153 прочитания

Бившият премиер Георгиос Папандреу обяви, че ще учреди нова партия ако гръцкият парламент не успее да излъчи новия президент на страната. В открито писмо, което разпространи днес той подчертава, че настоящият състав на парламента трябва да избере президент и веднага след това да бъдат обявени избори, за да бъде сформиран нов кабинет с „прогресивна насоченост”.

Новината не бе особено учудваща, предвид факта, че Папандреу бе подготвил почвата от по-рано. Първоначално той  не взе участие в процесите около метаморфозата на ПАСОК във формация „Елия”, след това не подкрепи не подкрепи настоящия лидер Евангелос Венизелос на евроизборите. Съвсем наскоро изрази несъгласието си с превръщането на ПАСОК в Демократична партия и заяви, че няма да участва в нейните бюлетини.

След като прекара две години с участия в конференции и изнасяне на лекции, през лятото на 2013 Георгиос Папандреу реши да спре пътуванията и да остане в Гърция. Настани се в партийната фондация, която носи името на баща му Андреас Папандреу и провеждаше всекидневни разговори със свои сътрудници, депутати и членове на ПАСОК в различни региони на страната.

Според електронното издание iefimerida.gr, финалното решение за учредяването на нова партия било взето на тайно заседание във фондацията, в което участвали негови тесни сътрудници. Въпреки че някои от тях изразили съмнения, Папандреу заявил, че е готов за големия ход.

„Решението е взето. Въпросът е кога ще бъде обявено – преди 29 декември или след това”, заявили някои от участниците в заседанието пред изданието. В щаба на Папандреу вече членуват бившият председател на парламента Филипос Пецалникос, както и бивши водещи фигури в ПАСОК.

Решението на бившия премиер се очаква да предизвика верижна реакция не само в ПАСОК. От една страна настоящи партийни депутати, които се числят сред неговите сътрудници трябва да решат дали ще го последват в новия му опит да се върне в голямата политика. Същото трябва да решат и депутати, които напуснаха или се дистанцираха от ПАСОК и се намират близо до позициите на СИРИЗА, както и бивши министри в неговото правителство, които към момента не са свързани с никоя партия.

От друга страна, Папандреу има подкрепата на членове на ПАСОК като Михалис Кархимакис и други 75 партийни представители в цяла Гърция, Лявата платформа на Георгиос Панайотакопулос, както и цели областни комисии на ПАСОК, които отказаха да участват в планирания конгрес на Демократичната партия.

„ПАСОК е и ще бъде гарант на стабилността в страната и ще се противопостави на опитите да бъде предизвикано политическо объркване и несигурност както преди, така и след президентските избори. Следователно всички ще изпълним дълга си. Достатъчно е да помним това и да преценяваме нещата правилно”, бе лаконичният коментар от страна на ПАСОК.

Според източници от партията той е бил продиктуван лично от Евангелос Венизелос и в същността си отрича вероятността да бъде създадено правителство със специална цел, затова и в него се говори за предизвикване на объркване и несигурност. Те уточниха, че когато и да се проведат национални избори, в тях ще участва формация с името ПАСОК – Демократична партия, както решиха партийните органи съвсем наскоро.

Приближени до Венизелос кръгове посочват, че „с това си изявление Георгиос Папандреу като че се поставя на разположение на събитията, за да намали пропастта, която дели правителството и опозицията. Не виждаме никакъв отзвук. Всички се познаваме помежду си и спомените са много пресни”.

В същото време изданието „Понтики” публикува социологическо проучване, според което 6 на сто от избирателите са готови да гласуват за партията на Георгиос Папандреу, ако той учреди такава. Сред потенциалните му гласоподаватели са и един от всеки 4 днешни поддръжници на ПАСОК. Освен това двама от всеки десет от тях споделят мнението на бившия премиер, че е необходимо да се проведе партиен конгрес и да се избере нов лидер на ПАСОК.

70 на сто от поддръжниците на ПАСОК обаче твърдят, че не биха гласували за нова партия под ръководството на Георгиос Папандреу, а 42 на сто предпочитат предложението на Евангелос Венизелос за учредяване на Демократичната партия.

Отговорите в анкетата са дадени от хората, които са заявили, че ще гласуват за ПАСОК на следващите избори, тоест 4,7 на сто от общия брой избиратели.

В други явни или тайни проучвания относно вероятността Георгиос Папандреу да учреди нова партия, неговите сътрудници твърдят, че тя би спечелила процент „над този на ПАСОК начело с Евангелос Венизелос”, тоест около 6 -7 на сто. Сътрудниците на лидера на ПАСОК пък твърдят от своя страна, че тя не би спечелила повече от 2 на сто от гласовете. Настоящ министър и високопоставен член на ПАСОК твърди пред iefimerida.gr, че „ако Папандреу учреди партия нито ние, нито той ще преминем границата от 3 на сто”.

В интервю за радио Real FM министърът на образованието Андреас Ловердос заяви, че ако ПАСОК се раздели на две преди изборите, това ще бъде краят на това политическо пространство. 

Категории: Политика Георгиос Папандреу нова партия ПАСОК Демократична партия Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus