Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въпрос на дни е екстрадирането на бившия шеф на Сименс

13 Август 2009 / 14:08:52  GRReporter
659 прочитания

                Въпрос на дни е връщането в Атина на бившия шеф на Сименс в Гърция Михалис Христофоракос, след като съдът в Мюнхен прие гръцкото искане той да бъде екстрадиран обратно в родината си. Христофоракос е основният обвиняем по най-големия корупционен скандал в Гърция в последните години, но потърси убежище в Германия и до момента избягваше гръцкото правосъдие. Преди да напусне Мюнхен обаче Христофоракос назова две имена, чрез които Сименс е давала подкупи на двете най-големи гръцки партии. Това са бившият директор на гръцкия Национален осигурителен институт Йоанис Вартоломеос, който бе убит при любовен скандал преди повече от 2 години и чрез когото са плащани подкупите за Нова демокрация и на Костас Гитонас, бивш заместник-председател на гръцкия парламент, чрез когото са плащани парите на ПАСОК.

                В показанията си пред съда в Мюнхен Михалис Христофоракос твърди, че в периода 2003-2006 година компанията Сименс е превеждала значителни суми на тези две лица за въвеждането на прословутата система за разузнаване, следене, контрол и охрана C4I, която и до момента не е предадена на гръцката държава. Системата трябваше да осигури сигурността на Олимпийските игри в Атина през август 2004 година, но така и до момента не е доставена. Германското правосъдие разследва Христофоракос за подкупи давани в Гърция в периода 2004-2007 година и съгласно законите в Германия за тези престъпления той не може да бъде съден и от друг съд, в случая гръцки. В Гърция той ще бъде съден за подкупи, давани през 2003 година, които са общо 4 превода на стойност 400 000 евро.

Тази сума обче е капка в морето в сравнение с истинските пари, които Сименс е наливала в двете големи гръцки партии още от 90-те години на 20-ти век, за да има политическо влияние и да може да взима скъпи проекти, за които е получавала огромни суми от гърцката държава. Във фокуса на германските съдебни власти влязоха 71 парични преводи на обща стойност 57 милиона евро, от които съдът призна, че Христофоракос има отношение само към три от тях на обща стойност 1 450 000 евро. За тях бившият директор на Сименс получи условна присъда от една година затвор. Ако гръцкият съд реши да съди Михалис Христофоракос за периода след 2004 година, той трябва да представи нова молба за екстрадиране, като мотивите за него не би трявбало да са свързани с да са свързани с даването на подкупи, тъй като по това обвинение вече се е произнесъл германският съд.

Категории: АктуалноПолитика Сименс корупция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus