Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въвеждат гривни с чип за проследяване за гръцките затворници

10 Декември 2014 / 17:12:00  GRReporter
1162 прочитания

Гръцкият парламент прие единодушно предложението на министъра на правосъдието Хараламбос Атанасиу за решаването на проблема с гладната стачка на задържания за тероризъм Никос Романос. След сериозен натиск от много страни до последния момент министърът изготви и представи пред колегите си депутати поправка в закона, по силата на която освен, че ще могат да учат дистанцирано, затворниците ще могат да излизат от затвора с гривни с чип за проследяване.

Конкретно в случая с Романос, депутатите решиха да му се предостави възможността да излезе на свобода с гривна, ако преди това е проследил  успешно 1/3 от изпитите и лабораторните упражнения в рамките на един академичен семестър. Първоначално в правния текст е бил предвиден срок от една година, но в последствие той бил намален наполовина.

Малко след гласуването на поправката адвокатът на Никос Романос заяви, че клиентът му преустановява гладната си стачка. Според гръцки медии той започнал да приема веднага храна и по-конкретно сухари.

Според вестник „То вима” по-рано днес президентът Каролос Папуляс се обадил на премиера Самарас и настоял правителството да намери решение на проблема. Преди това лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас бе говорил с президента Папуляс по същия въпрос.

Днес бе 31-ят ден от гладната стачка на Никос Романос. Според следящите го лекари той е загубил около 15 килограма, след като е поемал само вода със захар. Сутринта адвокатът му бе заявил, че от днес Романос спира и водата.

Заслужава да се отбележи, че в изявления пред  GRReporter  лекари посочиха, че при подобна гладна стачка в продължение на толкова време той би следвало да тежи едва 15 килограма и да се намира на легло.

Категории: Политика поправка закон министър на правосъдието гривни с чип за проследяване затворници гладна стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus