Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Великата събота на декември

06 Декември 2014 / 13:12:29  GRReporter
638 прочитания

Правителството преживява критични декемврийски дни, през които трябва да се справи с няколко важни въпроси, освен с преговорите с тройката. Напрежението е голямо и може да има неочаквани последици.

Днес в Атина се случват редица събития, които по един или друг начин ще повлияят на политическото положение.

Всички светлини са насочени към развитието на преговорите с тройката. Очаква се правителството да намери нишката, която да го изведе от лабиринта на меморандума.

Едно друго основно събитие в деня на Свети Николай е срещата на премиера Андонис Самарас с турския му колега Ахмет Давутоглу и заседанието на 3-ия Висш съвет за сътрудничество между Гърция и Турция.

От  становището на турската страна, която се опитва да взриви климата с искането за посещение на турския министър-председател и половината от турското правителство в Тракия, ще зависи много.

В сградата на правителството тече трескава подготовка въпреки притесненията за хода на дискусиите с тройката. Гръцката страна се готви за срещата с турската делегация, която вероятно ще постави на масата всички спорни въпроси. Според дипломатически източници между тях ще е и темата за изключителната икономическа зона в Кипър.

Успоредно с това правителството се подготвя и за годишнината от убийството на Алексис Григоропулос. На 6 декември се навършват 6 години от деня, когато полицаят Епаминондас Корконеас застреля момчето. Планирани са събития в негова памет в центъра на Атина, както и в други градове на страната. Мерките за сигурност са драконови и около 6000-7000 полицаи са на крак, за да предотвратят евентуални епизоди по време на шествието в събота следобед.

Атмосферата вече е нажежена заради гладната стачка на Никос Романос, който е бил близък приятел на Алексис Григоропулос. Положението се усложнява и от случилото се в квартал Ексархия преди два дни. Притеснението е голямо, въпреки мерките предприети от Министерството на правосъдието. То подготви законодателна промяна за затворниците, приети във висши учебни заведения, които искат да следват.

Възможно е днес органите на реда да „прочистят” горната част на площад Синтагма. Там от доста време има сирийски бежанци, които са обявили гладна стачка.

В тази атмосфера продължава и битката за бюджета, чиито връх ще е в неделя. Тогава лидерите на политическите партии ще произнесат речите си и ще се гласува поименно в полунощ. В събота в парламента ще се сблъскат партиите, подкрепящи правителството, и опозицията.

Предвиждат се извънредни мерки за сигурност през целия ден. Според съобщението на Дирекцията на полицията в Атина, шофьорите ще трябва да избягват да минават през: бул. Василисис Софияс по цялата му дължина,  бул. Василиа Константину по цялата му дължина, бул, Месогион в участъка от ул, Катехаки до бул. Василис София, ул. Михалакопулу в посока към центъра.

Ограниченията  ще се прилагат постепенно. От пътната полиция информираха, че ще бъдат взети мерки за улесняването на движението в широкия център на Атина.

Затворени от 11 часа са и станциите на метрото Катехаки, Евангелизмос, Мегаро Мусикис.

Междувременно стана ясно, че окупацията от неизвестен брой души на сградата със сървъра в студентското градче в Зографу предизвиква проблеми с достъпа до интернет на членове на медицинския факултет на университета, както и на лекари от университетските болници.

Според първоначалните информации малко след 12:30 в петък извършителите са нахлули в сградата в знак на протест срещу решението на ректора на университета проф. Теодорос Форцакис да затвори определени сгради заради очакваните демонстрации по повод смъртта на Алексис Григоропулос. Според същите източници вече е информирана полицията заради сериозността на събитието. Същевременно обаче се изразяват страхове, че намесата й може да засили напрежението.

Категории: Алексис Григоропулос годишнина от смъртта посещение на Ахмет Давутоглу демонстрации ограничения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus