Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чуждестранните инвеститори не вярват на Гърция

12 Септември 2015 / 13:09:14  GRReporter
897 прочитания

Гледаме, но не пипаме. Това е краткият коментар за това как гледат на гръцкия пазар чуждите управители на капитали, които участваха в Десетото годишно Road show на гръцките компании, организирано от Атинската борса с подкрепата на Bloomberg в Лондон. Това е очевидно и от оборота на борсата в четвъртък и петък, когато се провеждаше форумът. През изминалите години в дните на Road show се отбелязваше голямо увеличение на дневната стойност на сделките от чужбина.

Мениджърите, по-малко от миналата година, от фондове с малки инвестиционни капитали, с леки изключения, си остават особено предпазливи и разтревожени за възможността на Атина да приложи договорените реформи и да поправи щетите, нанесени през последната година. Това заявиха за вестник Катимерини в Лондон източници от инвестиционните среди.

Дори и онези, които биха могли да са благоразположени да направят залог за възстановяването на гръцката икономика чрез Атинската борса, не получиха отговори на десетки въпроси. Неизвестни са условията на рекапитализацията на банките, неизвестен е размерът на необслужваните кредити, неизвестни са последиците от несигурността върху разходите на потребителите, неизвестна е дълбочината и продължителността на рецесията в икономиката, неизвестен е резултатът от изборите и възможността за сформиране на правителство, което ще предизвика доверие у пазарите, неизвестно е кога ще се вдигнат ограниченията върху движението на капиталите и съответните ограничения на борсата, неизвестни са действителните размери на последствията от отрицателния климат и от последните събития с бежанците върху туризма, неизвестна е силата на удара върху гръцкия износ. Неизвестно, неизвестно, неизвестно...

Всичко това не означава непременно, че мениджърите на фондовете не са открили между 29-те гръцки холдинга такива, които са обърнати навън, имат здрав фундамент и положителни перспективи. Предпазливостта за макроикономическата среда обаче е дълбока. Както и щетите, нанесени на чуждите компании на гръцкия пазар през миналите години.

Какво от това, че служебният министър на финансите Георгиос Хулиаракис, както и икономистите от Банка Пиреос и Eurobank Илиас Лекос и Платонас Монокрусос се опитаха да убедят чуждите инвеститори, че нещата ще се развият нормално, че меморандумът ще бъде приложен, че рецесията ще е по-ниска от очакваната и че устойчивостта на гръцкия дълг ще бъде запазена? „Чужденците си остават дълбоко недоверчиви”, казва за Катимерини гръцки анализатор, участвал в много от срещите между гръцките представители на 29 компании, листвани на борсата и мениджърите на чуждите фондове по време на форума.

Известна доза оптимизъм идва от най-хладнокръвните и опитни fund managers, които дойдоха на Finsbury Square, където се проведе форумът: „Щетите върху инвестиционния климата са такива, че при първите знаци, че договорените реформи се осъществяват действително, климатът може зрелищно да се преобърне”.

Чуждите мениджъри очакват действия, а не думи, за да решат дали и доколко ще инвестират пак капиталите си на гръцкия пазар.

Категории: Road Show Лондон Атинска борса чуждестранни инвеститори гръцки компании капитали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus