Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Член на правителството изтеглил 200 хиляди евро ден преди банковата ваканция

15 Юли 2015 / 14:07:33  GRReporter
1202 прочитания

Дългоочакваната оставка на заместник-министъра на финансите Надя Валавани, за която се шуми от няколко дни, но от правителството не спираха да твърдят, че не са получили нищо официално най-после е факт. В дълго писмо, написано в доста личен тон до премиера, когото нарича само с малкото му име Валавани  пише, че в нощта на миналия петък срещу събота е подкрепила с вота си преговорната група на правителството, защото е била „сигурна, че няма никаква вероятност тя да постигне споразумение. Че в крайна сметка ще се върнете обратно и ще се опрем на народа”.

И продължава: „Дори и сега, в понеделник сутринта продължавам да вярвам, че няма да има споразумение. Че тактиката на познатите управляващи кръгове в Германия е пълното унижение на правителството и страната. Че утре-вдругиден парламентът ще гласува това, което до днес беше, да кажем, „договорено” и пак няма да има споразумение. Докато падне това правителство и да се сформира ново правителство на „предадени” и „готови за всичко”.

„Но ако преговорната ни група се върне обратно с ангажиментите, които ние отхвърляме – със смъртоносни мерки, които на всеки мониторинг ще поставят същите дилеми за отстъпление или Grexit – за мен е невъзможно да продължа да бъда член на това правителство. Благодаря ти за доверието, с което ме почете (…) Искам да вярвам, че борбата продължава”, отбелязва в края на писмото си.

Минути преди да бъде представено писмото обаче бившата вече заместник-министърка се принуди да опровергае информацията, че е изтеглила свои банкови влогове от клон на Националната банка на Гърция в град Ираклио на остров Крит само два дни преди въвеждането на капиталов контрол и затварянето на гръцките банки.

„Всичките пари, с които разполагам се намират в Гърция. И днес те са блокирани като парите на всички останали вследствие на банковата ваканция и капиталовия контрол”, заяви Надя Валавани в отговор на въпроса, който внесе в парламента депутатът от Нова демокрация Лефтерис Авгенакис.

Той се позова на вчерашна публикация на информационния регионален сайт notioanatolika.gr, според който „един особено популярен министър в правителството на Алексис Ципрас с действията си показал, че е знаел какво точно ще се случи с банковата система два дни преди събитията (…) На 25 юни сутринта конкретният човек се обадил на директора на един от петте клона на Националната банка на Гърция в Ираклио и заявил, че иска незабавно освобождаване на срочните депозити, които имал в нея заедно с двама свои родственици. Процедурите били задействани веднага и малко по-късно служител на банката занесъл в дома на един от роднините на министъра сума от почти 200 000 евро”.

В рамките на опровержението си Валавани заяви, че няма сметка в никоя от банките в Ираклио, че единствената ѝ банкова сметка се намира в Националната банка на Гърция, както и че не е разговаряла от години с директор на клон на която и да е банка в Ираклио или Атина.

По-интересното обаче е, че това не е първият път, когато Валавани е призована да даде обяснения за изнесени в чужбина пари. Преди няколко месеца, след оповестяването на имотните декларации на членовете на парламента депутати от Нова демокрация и ПАСОК внесоха запитване в парламента за влоговете на Валавани в английски банки. По-конкретно в имотната си декларация за 2011 тя е декларирала депозити за 363 879 лири стерлинги и 452 930 евро.

По-късно тя обясни, че парите са дошли от продажбата на хотел, който получила в наследство от баща си, а през март тази година заяви: „Единствената ми банка в чужбина съдържа малка сума. Тя е по-малка от стойността на първия семестър магистратура в английски университет”.

Коментатори посочват, че днешната ѝ оставка едва ли е свързана само с несъгласието ѝ да подкрепи споразумението с кредиторите. Един от най-отчетливите сред пороя коментари в социалните мрежи бе на известната блогърка Tsougdw: „Има 1.000.000 навън, съществуват слухове за сумата, която е изтеглила и се е молила да няма споразумение. Велика революционерка”.

Заслужава да се отбележи, че в безгрижните години, когато СИРИЗА се намираше в опозиция Надя Валавани бе един от идеолозите на движението „Не плащам”, което призоваваше гражданите да не плащат пътни такси и данъка върху недвижимото имущество. След назначението си за заместник-министър на финансите тя коренно промени позицията си и направи прословутото заявление, че „плащането на данъци е патриотичен дълг”.

Категории: Политика заместник-министър на финансите оставка изтегляне на влогове преди затварянето на банките
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus