Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Числата на гръцката икономика не са добри

14 Април 2015 / 09:04:56  GRReporter
1891 прочитания

“Гръцкото правителство не разрешава на техническите екипи в Атина да получат информация за състоянието на гръцката икономика”. Това заявява ръководителят на Европейския отдел на Международния валутен фонд Пол Томсен в интервю за кореспондента на телевизия Антена във Вашингтон Танасис Цицас. Пол Томсен и ръководителят на мисията на МВФ в Гърция Риши Гуял са информирали Борда на директорите на Фонда за хода на гръцката спасителна програма, за състоянието на преговорния процес и за оценките на експертите на Фонда доколко е възможно споразумение с гръцката страна до края на април.
    Само до края на 2015 МВФ трябва да получи от Гърция сумата от 6,34 милиарда евро задължения по изплащането на първия спасителен пакет за Атина от май 2010. Общата сума на помощта от Фонда бе 28 милиарда евро.
    Пол Томсен е информирал Борда на директорите, че макроикономическите показатели на Гърция не са добри, но не е дал конкретни цифри, тъй като гръцкото правителство не допуска експертите от Фонда до статистическа информация. Той не е успял да даде някакви стойности за бюджетния дефицит на страната, нито за ръста на гръцката икономика.  
    Пол Томсен е заявил, че процедурата на преговорите, която е избрана от институциите и гръцкото правителство не работи, има много пропуски и според него не е възможно завършването на мисията на Фонда, така че да се изплати някакъв транш на Атина.
    Ръководителят на Европейския отдел на МВФ е подчертал, че “Гърция може да се поддържа жива само, ако европейските й партньори решат до 24 април да й осигурят ликвидност”. Международният валутен фонд няма да изплати никаква помощ без реформи в трудово-правните отношения и в пенсионната система и няма да има доклад за състоянието на Гърция, ако ръководителите на мисиите на трите институции за страната не пристигнат лично в Атина.

 

Категории: Пол Томсен Международен валутен фонд спасителна програма за Гърция макроикономически показатели бюджетен дефицит европейски партньори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus