Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Частният бизнес предвижда споразумение сега, политически промени през есента

06 Юни 2015 / 19:06:26  GRReporter
731 прочитания

Пазарите смятат за много вероятно постигането на споразумение между Гърция и кредиторите през следващите дни. В същото време обаче бизнесът  не крие безпокойството си  за вероятността от продължаване на несигурността и на финансовите затруднения до есента, и смята, че в този случай новите избори са неизбежни.

Според пазарни фактори, които следят отблизо преговорите, вече е започнало обратното броене за споразумението що се отнася до  условията за приключването на последната оценка на меморандума.

Както се вижда от предложенията, внесени от двете страни, вече са договорени общите рамки. Тоест, сега да приключи оценката, с превеждане на предвидените траншове, а ключовите решения за новата средносрочна програма да се прехвърлят за есента.

Освен това е отбелязано сближаване на гледните точни относно целите за бюджетните излишъци, които са приоритетни за кредиторите.

„Това, което се случва от няколко дни, е само за смекчаване на реакциите в партийните среди”, смята високопоставен представител на банковия сектор. Според него двете страни са близо до постигане на съгласие, като институциите  са направили някои отстъпки.

Не е случайно, че премиерът след срещата си с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер посочи двете теми, по които гръцкото правителство няма да отстъпи: увеличаването на ДДС върху електрическата енергия на 23% и постепенната отмяна на бонусите за социална солидарност върху пенсиите.

Това са две от исканията на институциите, които ще бъдат вероятно оттеглени от масата за преговори, като по този начин ще се стигне до споразумение, както и до създаването на необходимото политическо впечатление, за да може да бъде гласувано споразумението в парламента с най-малките възможни реакции.

„Това е игра на впечатления, която се играе в партиите от правителството”, признава представител на одиторска фирма. Той отбелязва, че най-острата реакция на представители на правителството и на СИРИЗА е била срещу „нелогичните” искания на кредиторите за бонусите към пенсиите и за увеличаването на ДДС върху електричеството.

Подобни са били и реакциите на депутатите на Независимите гърци, които са реагирали и срещу извънредните данъци върху печалбите на големите фирми, които предложи гръцкото правителство, без да се консултира с партньора си.

Бюджетният излишък – ключов въпрос за правителството и кредиторите

Беше отбелязан съществен прогрес по темата за целите на първичните бюджетни излишъци.

Според бизнеса, правителството ще получи онова, което е искало, тоест, намаляване на първичните бюджетни излишъци. Това ще бъде и най-силното му оръжие при гласуването на споразумението, тъй като по този начин се сдобива с възможността да упражнява фискална политика с преразпределителни функции и следователно по-добри условия за растеж и обещание за преструктуриране на дълга на по-късен етап.

Партньорите от своя страна си осигуряват  бюджетните излишъци и оставят ключовите решения за есента, когато се предвижда да се проведат преговорите по същество за новата финансова програма.

Дотогава ще се види намерението на правителството не само да гласува, но и да изпълни предварителните условия за приключване на оценката. По този начин кредиторите ще запазят в ръцете си както „оръжието” за изплащане на вноските, така и възможността за нови преговори по средносрочната програма.

Рискът от продължаване на несигурността до есента

Постигането на временно споразумение, което ще измести важните решения за есента, поражда риск за пазарите. То ще бъде третирано като временно решение както от страна на правителството, така и от неговите партньори. Ще натовари  икономиката и банките, тъй като ще удължи тежкото им положение и несигурността на следващия ден в страната.

„Фактът, че ключовите решения се оставят за по-късно, вероятно ще увеличи нежеланието на правителството да приложи мерките, които то самото е гласувало”, смята представител на бизнеса, като припомня действията на правителството на Георгиос Папандреу през 2011.

При този сценарий провеждането на парламентарни избори през септември е много вероятно. СИРИЗА ще се опита, според бизнеса, да поднови пълномощията си, дадени от народа, преди началото на преговорите по същество по новата средносрочна програма, като се  позове на различните обстоятелства, пред които е изправена партията в сравнение с това, което обеща на изборите през януари.

Категории: гръцки бизнес споразумение преговори кредитори бюджетен излишък
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus